„V okolí zámku, o ploše 6000 m2, je nyní nekoncepční a chaotická výsadba stromů a několik let málo udržované keře. Dříve se v prostoru zámku prováděly na stromech jen ošetřovací práce. Poslední výsadba se uskutečnila v 80. letech, jak máme doloženo z fotografiích,“ okomentovala nynější stav zeleně v okolí zámku vedoucí majetkoprávního odboru na Městském úřadu Tachov Drahomíra Červinková.

Dodala, že město dva roky pracovalo na novém projektu vegetační úpravy v okolí tachovské památky. S jeho realizací se začíná právě v těchto dnech. „Tímto návrhem by se mělo zlepšit okolí zámku a celkový vzhled těchto prostor. Předmětem projektu je ošetření stávajících dřevin, výsadba stromů a keřů, založení nových trvalkových záhonů, travnatých ploch a dojde i ke kácení stromů, které mají špatný zdravotní stav,“ popsala vedoucí majetkoprávního odboru.

Poslední kalendáře Tachov mobilem jsou k zakoupení v prodejně počítačů L7.
Kalendáře tachovských fotografů pomohly hospici

Podle plánu zástupců města začnou práce kácením 12 stromů. Odstraněn bude například modřín opadavý, jírovec maďal, dub letní, javor mléč, sedm borovic a smrk. „Stromy prošly dendrologickou kontrolou a důvodem kácení je špatný zdravotní stav. Stromy jsou nakažené buď hnilobou nebo jsou poškozené a mohly by ohrozit případné návštěvníky,“ vysvětluje důvod kácení Červinková.
Dojde také na keře. Ze zámeckého nádvoří zmizí tisy, pěnišníky a jalovce. Důvodem je především fakt, že tyto keře jsou přerostlé a nevhodně vysazené.

Milovníci zeleně se ale rozhodně nemusí obávat, že o zelené velikány přijdou. „Vysázeno bude dvaadvacet listnatých stromů, z toho jedenáct javorů, dále například třešeň sakura, buky lesní, dub letní, jinan dvoulaločný, šácholany (magnolie) či střemchy. Vysázené keře budou tisy, dále pokryvné dřeviny jako je jalovec, rhododendrony, pámelníky, tavolníky. Úplnou novinkou pak budou vysázené bylinkové záhony, na kterých se bude nacházet máta, šalvěj, tymián, meduňka, mateřídouška, oregano, dále nízké keře jako jsou levandule, třezalky, hlohyně nebo hortenzie. V prostoru vpravo před kašnou budou solitérní traviny - ozdobnice, metlice, nasela.“

Práce se podle Červinkové uskuteční v dalších dvou letech. Od ledna do března dojde na kácení stromů a dalších dřevin. V dubnu až červnu budou vysazeny nové stromy a dřeviny a bude věnována péče i těm stávajícím. Vše by mělo být hotovo v červenci roku 2019. Vzhledem k rozsáhlosti projektu a především kácení jsme se zeptali, zda nebude omezen provoz základní umělecké školy a celého nádvoří. Toho se však žáci ani návštěvníci bát nemusí. „Průchod nádvořím nebude nijak zvlášť omezen. Vzhledem k tomu, že práce na kácení stromů jsou naplánovány především na pravé straně nádvoří, neuškodí to ani návštěvníkům zámku ani žákům základní umělecké školy,“ dodala Drahomíra Červinková.

Nadšenci představují historii Československé armády
FOTOGALERIE: Nadšenci představují historii Československé armády