Lyžaři si tak na Šumavě v těchto dech užívají lyžování na sjezdovkách a díky inverzi i za slunečného a teplého počasí. Železnorudský areál Ski&Bike Špičák má na všech hlavních tratích v průměru 50 centimetrů sněhu. „Podmínky jsou stejně jako v minulém týdnu pořád vynikající, hlavně ráno a dopoledne se lyžuje na klasickém „manšestru“. Návštěvnost si taky pochvalujeme. Navíc počty lyžařů nikoho časově příliš neomezují, fronty na sedačkovou lanovku v řádu minut jsou jen v čase od cca 10 do 11.30 hodin, pak se nastupuje plynule,“ popsal aktuální stav ve Ski&Bike Špičák Jan Kasík.

O víkendu se tam budou zdarma testovat lyže a snowboardy značky K2, i další vybavení. Akci společně s areálem pořádá časopis specializovaný na lyže a lyžování Snow. K němu se přidá i Policie ČR, která bude mít svůj prezentační stánek u dojezdu sjezdovek na čtyřsedačkovou lanovku.

Denní návštěvnost v druhém turnusu jarních prázdnin, kdy mají volno školáci ze všech plzeňských okresů, se v tomto týdnu denně pohybovala okolo 1500 lyžařů.

Nemocnice v Sušici.
Rozhodnuto, novým jednatelem nemocnice v Sušici bude místostarosta

Rušno je i v ostatních areálech, které nabízejí skvělé podmínky. Kromě Špičáku se tak jezdí na Weissově louce, Alpalouce, Samotách, Belvederu, Nad nádražím, Goldhofu, Debrníku a vyjet je možné lanovkou i na Pancíř. Mimo Železnorudsko jsou nachystané sjezdovky také v Nýrsku a v Kašperských Horách.

Bílá stopa

Ani běžkaři nepřijdou zkrátka. Stopy jsou pro ně upraveny v okolí Železné Rudy, na Modravě, v Prášilech, v Srní, kde vzhledem k předpovědi počasí a výšce sněhové pokrývky předpokládají, že čtvrteční úprava běžeckých tratí proběhla naposledy, ale také v Hamrech, kde v letošním roce byla aktuálně z důvodu těžby v lese změněna trasa běžeckého okruhu. Start je u prvního mostku za obcí Hamry směrem na Ostrý podél Ostrého potoka (označeno na startu šipkou a mapkou). Celková délka okruhu je 15,8 kilometrů s převýšením 476 metrů. Na běžky se milovníci bílé stopy mohou vydat také na Domažlicko do okolí Čerchova a Capartic.

Zdroj: Ski&Bike Spičák