Podle ředitele Střední školy v Plané na Tachovsku Josefa Máry bude škola k uchazečům přistupovat individuálně. „Ukrajinci žijí v Čechách už dlouhé roky a my budeme k uprchlíkům přistupovat stejně jako k těm, kteří přišli před válkou. To znamená, že si s nimi promluvíme o jejich dosavadním vzdělání a zjistíme jejich jazykovou vybavenost,“ popsal Mára s tím, že do výuky budou nově příchozí Ukrajinci nastupovat od září a do té doby mají dostatek času, aby se dorozuměli česky. „Jsme učňovská škola a tak máme možnost s žáky variabilně pracovat. Pokud tedy někdo nebude ovládat češtinu do dostatečné míry, nabídneme mu obor s nižší kvalifikací a až se zlepší, můžeme ho přesunout na obor s kvalifikací vyšší,“ vysvětlil ředitel.

„Věřím však tomu, že jazyková bariéra nebude problém. Drtivá většina dětí totiž navštěvuje adaptační skupiny, kde se učí česky,“ poznamenal ředitel Mára.

Budova Carimexu na Rokycanské třídě.
Místo Carimexu bude Lidl. A také byty a kanceláře

Dodal, že škola zatím přijala pouze jednu přihlášku, školu už však navštěvuje sedm Ukrajinců, kteří přišli ještě před válkou. „Ti začínali od nuly, naučili se jazyk, normálně fungují a nemají problém s komunikací,“ dodal.

Na Hotelovou školu Plzeň se přihlásilo osm uchazečů z řad uprchlíků. Pět na obor kuchař/číšník, tři zájemci na obory ekonomika a podnikání a hotelnictví. „Na tříleté obory přijímáme tyto uchazeče stejně jako české, tedy na základě prospěchu z posledních ročníků povinné školní docházky. Do maturitních podle jednotné přijímací zkoušky z matematiky. Znalost češtiny a schopnost se vzdělávat si prověříme pohovorem. Na písemnou zkoušku z češtiny si zažádají o uvolnění,“ informoval ředitel Miroslav Široký. Doplnil, že škola je připravena na poptávku reagovat a případným přijatým studentům s češtinou pomoci.

Na školu mohou nastoupit i žáci do vyššího ročníku, to ale bude dle předchozího vzdělání individuálně posuzovat ředitel.

Na Střední průmyslovou školu dopravní v Plzni, jednu z největších středních škol v kraji, se podle ředitelky Ireny Novákové zatím žádný ukrajinský uchazeč nepřihlásil.