o stavbě dálnice ale byla silnice přeložena o pár set metrů dále a osada Nová Hospoda se stala poklidným místem. Ale ne na dlouho. Chaloupky obklopily šedivé haly průmyslové zóny. Jak se zde lidem žije, zjišťoval Deník.

Dnes je v Nové Hospodě trvale přihlášeno jedenáct obyvatel. Další jsou chalupáři. Suchardovi patří k nim a dojíždějí sem z nedalekého Boru. „Je to blízko, jezdíme sem hodně často," uvedla Suchardová. „Pamatuji si, ještě jako dítě, že kolem našeho domu vedla hlavní silnice a byl tu obrovský provoz, takže jsem ráda, že se doprava od naší chalupy odklonila," dodala.

Ukázala také do míst, kde si místo továrny pamatuje vzrostlý strom a dva domy. Nyní po nich není ani památka. U chalupy Suchardových jsou vidět parkující automobily, zřejmě dělníků z protější továrny. „Nevadí nám ani ty osobáky, problémem jsou kamiony. Vždycky, když tu čekají na vykládku, tak tady zastaví. Když odjedou, často po nich musíme uklízet nepořádek," uvedla Sandra Suchardová.

Chalupáři z Boru mají fabriku přímo přes silnici. Výrobní provoz jim život doposud nekomplikoval. Jeden problém ovšem řešili. „Když sem zaváželi palety s materiálem, mívali jej podložený nějakým polystyrenem, který vítr občas rozptýlil po celé Nové Hospodě. Naše zahrada je blízko, a tak jsme ji několikrát měli tímto materiálem posetou a trvalo dlouho, než se nám to povedlo odklidit," podotkla chalupářka.

Průmyslová zóna přinesla obyvatelům mimo jiné také nový chodník. To si pochvaluje Bohumíra Florová, která žije v rodinném domku v těsném sousedství nové obří haly jedné z firem působících v Nové Hospodě. Desítky metrů dlouhá šedivá stěna je hned za plotem.

Než byla hala postavena, dívali se Florovi do lesa. „Pak se ale postavila dálnice a pár let potom hala," ukazuje místo bývalého lesa Florová. Na první pohled je vidět, že příroda zde chybí.

„Mně nevadí až tak ty továrny. Zvykla jsem si a ani mi nepřijde, že by zde byl kvůli nim větší hluk, to spíš mi vadí ta dálnice a přivaděč. Když fouká vítr od západu, nedá se kvůli hluku z automobilů koukat ani na televizi, musíte zavřít okno. A kvůli provozu po silnici na Holostřevy se neodvážím svá vnoučata pustit ani ven z pozemku," řekla Deníku s tím, že i když je dálnice nedaleko, řada kamionů jezdí po staré silnici. „Dálnice měla podle původních plánů dokonce vést přes naši zahradu. Tak jsem ráda, že se tak nestalo, protože mít dům pár metrů od dálnice, to si ani nedovedu představit," dodala. „Na druhé straně tady máme nový chodník a vodovod k hranicím pozemku, na který bychom se mohli připojit, kdybychom potřebovali."

Osada Nová Hospoda spadá pod město Bor, které právě před lety umožnilo výstavbu průmyslové zóny nazvané CTPark. „Myslím si, že samotná dálnice a tolik pracovních míst pozdvihlo dění v samotném Boru. O výhodách konkrétně pro osadu Nová Hospoda se přímo nedá mluvit, ale CTPark samozřejmě s naším městem úzce spolupracuje. Nedávno jsme dostali příspěvek na dětské hřiště. Přislíbil také spoluúčast při oslavách 750 let města," řekl Deníku starosta Boru Petr Myslivec.

Lukáš Hilpert