Dožilá děravá krytina a nenávratně zničené točité schodiště, ale zejména vyhnilé trámy v krovu, rozpadající se zdivo a vysypaná římsa byly důvodem k rekonstrukci věže kostela Sv. Jakuba Většího v Domaslavi.

„Nechali se jen zdravé části krovu. Všechno ostatní je opravené. Nová je téměř polovina ramenátů u hlavní cibule a dva metry od lucerny nahoru je vše úplně nové, protože to bylo ve špatném stavu. Vpodstatě jsme replikovali původní tvar,“ uvádí Jaromír Veselák z Občanského sdružení Domaslav, které rekonstrukci organizuje. „Bylo nutné provést statické zajištění krovu. Celá věž byla vykloněná z důvodu vyhnilých trámů,“ poukazuje na jeden z problémů, který museli řešit.

„Jedním slovem, hodně,“ odpovídá Veselák na dotaz, jak složité bylo sehnat peníze. „Musí se kombinovat více zdrojů. Naštěstí existují dotační tituly, jednotlivci, soukromníci i firmy. Ti všichni přispěli. Podařilo se získat větší částku z Programu rozvoje venkova, a tím bylo možné provést celou etapu rekonstrukce,“ vysvětluje.

Občanské sdružení Domaslav bylo založeno v roce 1998 kolegiem správců fary v Domaslavi. V současné době má kostel ve výpůjčce od Biskupství Plzeňského a také faru.

„Že něco není v pořádku, dala věž domaslavského kostela poprvé důrazněji najevo někdy v březnu roku 2006, a to pomocí rezavých kusů plechové krytiny, které z výšky kostelní báně začaly odletovat do kraje coby pořádně ostrá a zoufalá psaníčka,“ uvádí sdružení na svých internetových stránkách a pokračuje: „Jako na zavolanou v tu chvíli přišla nabídka Místní akční skupiny Český západ zúčastnit se s projektem záchrany věže grantového programu na obnovu venkova Ministerstva pro místní rozvoj. Vzápětí nám všem v Občanském sdružení Domaslav začalo docházet, že když jste jediní, kteří něco můžou udělat, tak to prostě udělat musíte.“

Tento článek najdete také v Tachovské Jiskře na stáncích 12. listopadu

Poselství pro další věky je v tubusu

„Jsou to části poselství lidí, co sem na faru jezdí. Vyzvali jsme je, aby přispěli svým kouskem ke svitku. Většinou se poselství týká toho, co zde místní lidé zažili, nebo co by chtěli vzkázat do budoucna. Výtvarníci přidali obrázky. Schránka s poselstvím bude umístěna v makovici, tak jako byla ta původní, což je taková ta koulička na hrotnici pod vrcholovým křížem,“ poukazuje Jaromír Veselák.

Poselství je psáno i kresleno na normálním papíře většinou velikosti čtvrtky. Vloženo je do kovové schránky válcového tvaru.
„Schránku dělali klempíři a společně jsme tam poselství vložili. Nebylo to nic jednoduchého, protože toho bylo opravdu hodně,“ říká vedoucí stavby Martin Laštovka. „V původní schránce byl dopis a mince z roku 1926. Tento obsah je nyní umístěn v Muzeu v Tachově,“ doplňuje Veselák.

Vztah k památkám

„Pro rodáky a naše kamarády je to hřejivý pocit. Vědí, že někteří místní lidé mají trochu vztah k památkám s buldozerem, a tak je takováto obnova překvapuje a těší,“ říká místní kronikářka Marta Nejedlá. „Ti lidé ze sdružení jsou báječní. Akorát je škoda, že tam není nikdo ze zdejších. Ale jde zřejmě o vztah k památkám. Když totiž v Lestkově spadnul v roce 1975 kostel, tak do kroniky předchůdce ručně dopsal poznámku: Dobře, že se tak stalo,“ posteskla si kronikářka.

„Němci jsou rekonstrukcí nadšení, ale když jsem je oslovila, aby přispěli, tak na to neslyšeli,“ dodává Nejedlá. Nakonec ale i tito rodáci na rekonstrukci přispěli. „Podařilo se nám s nimi navázat kontakt a jezdí sem do Domaslavi na návštevy. Dokonce i pravidelně přispívají na obnovu kostela,“ vysvětlil Veselák.

Minulý pátek nový kovový dvoumetrový kříž posvětil při bohoslužbě plánský farář Jaroslav Šašek. Částečně pozlacený kříž bude zdobit vrchol věže.
V kostele se konají příležitostné mše a také slouží dočasným obyvatelům místní fary. Hudebníci zde pořádají koncerty, konají se zde také letní soustředění.