Developerský projekt je zatím ve fázi jednání, které se podle zástupce investora Jana Šmejkala chýlí ke svému závěru. „Ještě v letošním roce bychom chtěli dokončit územní řízení a v příštím roce chceme začít stavět. Veškerou legislativu k zahájení územního řízení máme uzavřenou, zbývá dokončit jednání o kanalizaci," řekl Deníku.

Výstavba je plánována v souladu s platným územním plánem, který s byty a rodinnými domky v této lokalitě počítá. „Z drtivé většiny jsou na tomto území soukromé pozemky, město by je muselo vykupovat. Proto takový zájem investora vítáme," vyjádřil se starosta Tachova Jiří Struček. „V současné době se řeší podmínky napojení na vodovod a kanalizaci. Především je potřeba dobře vyřešit odvodnění lokality a povrchovou vodu," dodal.

Mezi některými tachovskými obyvateli se proslýchalo, že se v místě budou stavět ubytovny a holobyty pro sociálně slabší, případně pro zahraniční dělníky. „V části území nad sídlištěm plánujeme vily, každou se čtyřmi byty, celkem to bude dvacet objektů. Každý přitom bude mít vlastní zahrádku. Druhá část lokality pak bude vyhrazena individuální výstavbě rodinných domů," vysvětlil zástupce developerské firmy. Tou je společnost z obce Zdiby u Prahy, která už několik developerských projektů v České republice, především ve středních Čechách, vybudovala.

Na celém území developer vybuduje inženýrské sítě, včetně zpevněných komunikací a veřejného osvětlení. „Vlastním poblíž Tachova nemovitost, takže sem pravidelně jezdím a o těchto pozemcích jsem se dozvěděl. Naším cílem je uskutečnit projekt cenově dostupného bydlení pro občany," vysvětlil dále Šmejkal.

Podle informací developerské společnosti by se cena pozemku pro individuální výstavbu měla pohybovat okolo 800 korun za jeden metr čtvereční a cena bytu nebude vyšší, než 25 tisíc korun za jeden metr. „Chceme být cenově dostupní a vybudovat a nabídnout lidem slušné bydlení za rozumnou cenu, která se bude pohybovat v cenové relaci stávajících panelákových bytů. Ovšem naše byty budou mít navíc zahradu," dodal. Celkový objem prací přesáhne 400 milionů korun.