Datum, na který připadl uplynulý víkend, měli příznivci rockové hudby na Tachovsku v kalendáři určitě zakroužkovaný. Konal se totiž další ročník rockového festivalu a motosrazu Tarock. Pořadatelé nabídli jako v předchozích letech téměř dvě desítky kapel a doprovodný program se soutěžemi, motorkářskou vyjížďkou a ukázkami umění motocyklového kaskadéra.

Páteční program odstartovala v pozdním odpoledni skupina Krleš, které se hned podařilo nastartovat a naladit několik stovek diváků. Ti postupně přibývali a jejich celkový počet se za oba festivalové dny přiblížil ke třem tisícovkám.

Atmosféra byla od počátku spontánní, což potvrdila hned po vystoupení zpěvačka skupiny Krleš. „Lidi byli výborní, připisuji jim velké plus," řekla Deníku Alexandra Potměšilová. „Byli jsme velice spokojeni, že jsme si tu mohli zahrát a publikum nás opravdu mile překvapilo," dodala.
Hned po Krleš nastoupily na pódium české metalové legendy Debustrol a po nich Törr. Hvězdami večera ovšem byly stálice českých letních festivalů Harlej a Alkehol.

Legendami hýřil i sobotní line up, jmenujme například Kern, Turbo, Dymytry, Škwor, Viléma Čoka, či slovenské Horkýže Slíže.
Ze západočeských kapel dostala na Tarocku prostor například poběžovická metalová skupina Morus. Ta zahajovala sobotní program. „Morus mě hodně překvapil. Pro mě osobně to byla před večerním hlavním programem snad nejlepší kapela," řekl Deníku Jaroslav Mittelbach. „Moc rád bych je v Tachově viděl znovu, snad se podaří uspořádat nějakou akci, kde by se kluci představili," dodal.

Málokdo možná ví, že Morus píše už dvacetiletou historii. „Ale pravda je, že jsme mnoho let nehráli. Začínali jsme v první polovině devadesátých let, pak jsme se na čas odmlčeli a od loňska se pokoušíme o comeback," řekl Deníku baskytarista kapely Michal Faukner.

O headline sobotního bloku se postaralo Turbo, po nich pražští Dymytry, které následoval Škwor, tedy další stálice českých letních festivalů. Ovace sklidil také Vilém Čok se svojí kapelou Bypass, který patřil mezi poslední vystupující festivalového programu.

Pořadatelé byli s letošním ročníkem Tarocku, tedy Tachovského rockového léta a motosrazu, jak zní alternativní název festivalu, spokojeni. Deníku se za celý štáb, který čítal desítky odborníků i dobrovolných spolupracovníků, vyjádřil Petr Joselevič.

„Je to dobrý," řekl s úsměvem před sobotním hlavním večerním blokem. „Potřebovali bychom ještě pár stovek lidí, ale snad přijdou, večer hrají atraktivní kapely. Teď je tu dva a půl tisíce lidí a doufám, že jich na Turbo, Dymytry nebo Škwory ještě pár přijde," uvedl Deníku jeden z hlavních organizátorů.

Ti byli spokojeni také s letošním počasím.

Počasí se skutečně vydařilo, po celý festival ani jednou nezapršelo, denní teploty atakovaly třicítku a obě noci, páteční i sobotní, byly také příjemně teplé. „Počasí je krásné, nahoře dobře topí," zhodnotil s úsměvem Joselevič. „Ale určitě se najde i dost lidí, kteří sem nejdou, protože na slunci se to nedá dlouho vydržet," dodal.

S kapelami, které na festivalu zahrály, byl spokojen. „Snad se nám podařilo připravit lákavý program, všechny kapely ze sebe vydaly to nejlepší a jsem rád, že nedošlo ani k žádnému incidentu. Organizačně se našim pomocníkům podařilo všechno zvládnout a za to patří poděkování," uvedl organizátor.
Mezi diváky, kteří patří k pravidelným návštěvníkům festivalu, byl také Pavel Flíček ze 40 kilometrů vzdálených Únehlí. „Moje léto, to jsou festivaly. Nejezdím nikam na dovolené, ale snažím se vždycky navštívit co nejvíce festivalů. Letos jsem byl ve Spáleném Poříčím, tam nám to propršelo, pak na Pekelném ostrově v Holýšově, tam nám to také propršelo, jen v pátek a pořadatelé to zvládli," řekl fanoušek.

„Tarock je můj třetí letošní festival. Zdá se mi sice, že je tu méně stánků s občerstvením, uvítal bych i větší stan, kam by se dalo schovat, kdyby pršelo, nebo před sluncem," zhodnotil. „Ale jinak bych řekl, že letos je festival vydařený. Výběr kapel není špatný a organizačně je to zvládnuté. Čekal bych více diváků."

Další letošní štací Pavla Flíčka bude Czech Rock Blok v Plasích.

Motorkáři, kteří na festival, jenž je rovněž motosrazem přijeli, se mohli zúčastnit například spanilé jízdy Tachovskem, soutěže o nejhezčí motorku. Svoje umění předváděl v sobotu na asfaltové ploše plánský motocyklový kaskadér Marek Černý.

Fotoreportáž z letošního ročníku festivalu Tarock přineseme v úterním vydání Tachovského deníku.

Glosa autora

Jiří KohoutTarock letos za jedna
Festival Tarock je relativně mladý, přesto se v západočeské rodině letních festivalů slušně zabydlel. Jako každá akce tohoto druhu svádí ke srovnávání. Například s loňskem. Jestli si vzpomenete, loni jsme kromě zpravodajského článku přinesli reportáž, kde jsme kromě popisu dění přinesli i řadu názorů, které rozpoutaly dosti širokou diskusi – poukázali jsme na kvalitu piva, které loni řadě lidí prostě moc nechutnalo, a na nepořádek, kdy lidem ani tolik nevadily poházené kelímky od piva, ale především poházené tácky se zbytky nudlí či hořčice… Asi jsme píchli do vosího hnízda, diskutovalo se o tom opravdu dost, někteří lidé považovali za správné, že na tyto nešvary Deník upozornil, jiným se to zase moc nelíbilo. Dodnes jsem si nevymazal hodně sprostý email, který mi jeden ze čtenářů napsal… Občas se nad ním dobře bavím. Ale ke cti organizátorů je třeba říci, že letos mohou opouštět tachovské letiště, kde se Tarock odehrával, se vztyčenou hlavou. Pravda, lidi nepředěláš a kelímky prostě poházené byly. Ale na place přibylo pytlů na odpad, pracovníci, kteří areál průběžně uklízeli, byli více vidět – prostě bylo patrné, že pořadatelům na dobré pověsti festivalu záleží. A to je plus k dobru. Tarock byl letos organizačně zvládnutý na jedničku a i to pivo bylo dobré…