Ty už byly naskladněny začátkem letošního roku v době otevření rekonstruovaného sběrného dvora s tím, že se postupně budou rozmisťovat po městě a jeho místních částech.

Jak Deník informovala vedoucí majetkoprávního odboru Městského úřadu Tachov Drahomíra Červinková, oranžové nádoby jsou určeny pro sběr použitých jedlých tuků a olejů.

„Do oranžových nádob patří použité oleje a tuky z domácností, například fritovací oleje, ztužené jedlé tuky. Tyto použité potravinářské oleje a tuky musí být do nádob ukládány v pevných obalech, například v PET lahvích, nebo uzavíratelných obalech od mléka či jiných nápojů,“ uvedla Červinková.

Z vernisáže výstavy fotoklubu ve Stříbře.
Výstava v knihovně nabízí pohledy do světa portrétů

Do kontejnerů patří skutečně pouze kuchyňské tuky a oleje. Nádoby nejsou určeny pro technické oleje, tedy pro převodové, tlumičové, či motorové. Nepatří do nich samozřejmě ani jiná maziva a kapaliny.

Jak dále dodala vedoucí majetkoprávního odboru, jedlé tuky a oleje mohou občané Tachova odevzdat také ve sběrném dvoře ve Vilémovské ulici. „Oleje a tuky sebrané odděleně jsou po vytřídění recyklovány a používány, například při výrobě biopaliv nebo ekologických maziv,“ doplnila Červinková.

Oranžové nádoby na tuky byly umístěny do těchto lokalit: odstavná plocha u Májovky, parkoviště ve Vodní ulici, kasárna naproti archivu, nad kotelnou v ulici Jana Ziky, parkoviště ve Stadtrodské, Sokolovská ulice u Elektro Janda, Oldřichov, Vítkov, Velký Rapotín, Malý Rapotín, Biletín, točna v Hornické ulici.