Nástrojem tak bylo páteční setkání, na které přišlo několik nadšenců. „Nepřišli jen oni, ale i zájemci o historii Plané,“ vysvětlila vedoucí MKS Milena Nová s tím, že by představené materiály mohly být použity v propagačních materiálech. „Chtěli bychom si tak ještě lépe zmapovat historii města,“ dodala.

Desítka návštěvníků si mohla prohlédnout i menší výstavu snímků a reprodukcí, kterou pořadatelé vytáhli z archivu. Milovníci fotografie si tak mohli porovnat současný stav s minulostí.

Několik lidí přineslo i své veskrze unikátní sbírky. Mezi nimi byl i Karel Louženský, který fotoalba doplňuje už čtvrtým rokem. „Mám více koníčků, ale historie Plané je jedním z nich. Fotografie nakupuji na aukčních internetových stránkách v tuzemsku i v zahraničí. Snímky dodávají i známí, stálo mě to už tři láhve tvrdého,“ pochlubil se s úsměvem. Zajímala nás i fotografie, kterou muž považuje za takzvaně srdcovou záležitost. „Je to ta, která zachycuje dům, kde nyní bydlí rodiče. Po válce zde bydlel i letec RAF, který pak musel odejít. Objekt byl postaven začátkem třicátých let a snímek je pořízen v roce 1936,“ uvedl sběratel a patriot.