Dobrovolníci z několika zemí se i letos na čas zabydleli v Českém lese. Podobně jako v uplynulých třinácti letech si i nyní za místo pobytu zvolili Josefovo údolí na Celním potoce a za přístřešky mají indiánské týpí. Jsou bez teplé vody, bez elektřiny, místo koupelny mají studený potok, místo kuchyňské linky ohniště s do černa opálenými hrnci. Snaží se nejen poznávat přírodu, ale hlavně sami sebe, nové přátele a pomoc chtějí i s péčí o chráněnou krajinnou oblast.

Denně tři týdny dochází na pět kilometrů vzdálenou loku, kterou sečou. „Rostou tam vstavače, orchidee a sekáme trávu, abychom jim uvolnili místo pro další růst, říká Radka Zelená, jedna z vedoucí workcempu, kterého se celkem účastní dvanáct dobrovolníků z Česka, Francie, Německa a nejdále na Tachovsko to měli z Japonska a Taiwanu.

O možnosti pomáhat se sečením luk v Českém lese se dozvěděli prostřednictvím databáze podobných pracovních kempů. Ten v Josefově údolí funguje každé léto už čtrnáctý rok.

V podstatě jde dobrovolníkům o ochranu vzácných druhů rostlin. „Rostou zde třeba vstavače či rosnatky okrouhlolisté a další vzácné rostliny. Když by se louka neposekala, tak budou vytlačeny agresivnější faunou. Posekáním se jim uvolní prostor a semena mají větší šanci dopadnout na zem," potvrzuje Michal Smrž z Eurosolaru, který dobrovolníkům poskytuje zázemí. Kemp, ve kterém jsou v týpí ubytovaní, slouží přes léto k různým jiným aktivitám prakticky od června až do září. Třeba jsou zde programy pro rodiče s dětmi.

Hektarovou louku kosí jeden člověk s motorovou a jeden s normální kosou. Ostatní hrabou a odnášejí posekanou trávu. Den začíná snídaní ve čtvrt na devět, pak odchází na louku, kde dvě a půl hodiny pracují. Po hodinovém obědě opět pracují na louce hodinu a půl, poté odchází zpět do tábora.