Mrazivé oslavy narozenin, výlet v horách a touha po dobrodružství i extrémních podmínkách. Za tím vším vyrazila ve čtvrtek parta nadšenců z občanského sdružení PrvníPěší z Tachova. Cíl jejich cesty míří na východ od nás do Nízkých Tater.

Z Tachova se na pochod v horách vypravili Matouš Horáček a Adam Sluka. „Cestou nabíráme ještě lidi z Prahy a pak hurá auty na Slovensko do Donoval. První noc strávíme v údolí, abychom mohli hned ráno vyrazit na hřeben," uvádí Horáček z PrvníPěší a vzápětí vysvětluje jeden z důvodů jejich horského putování. „Mám v lednu narozeniny a už několik let jsem si říkal, že by bylo hezké to oslavit někde v horách při zimní túře. S hřebenem Nízkých Tater přišel kamarád Adam Sluka. Je to blízká možnost jak si užít trochu hor. Jsou to navíc hory relativně jednoduché, takže se tam dá vyrazit téměř bez příprav, jen sbalit batoh a jet. Pokud tedy už máte s horami zkušenost a vybavení."

Cestovatelé očekávají alespoň trochu změnu počasí oproti západu Čech. Jak sami tvrdí, bez množství sněhu a teplot sahajících hluboko pod bod mrazu by to nebylo ono. „Osobně doufám, že nám slezou teploty pod patnáct stupňů pod nulu a bude trochu sněhu, abychom netáhli sněžnice zbytečně. Pro nás je to spíš taková tréninková záležitost, abychom nevyšli ze cviku, až pojedeme na něco náročnějšího," těší se Horáček.

Přípravy neměli nijak speciální. Prý je hlavní mít něco nachozeno s batohem na těžko a znát svoje tělo a jeho možnosti. „Pro část týmu to bude první zimní horské spaní, tak jsem zvědavý, s jakými dojmy se vrátí."

Na začátek března plánuje PrvníPěší cestu do zimní Bosny a Hercegoviny. „To už bude o poznání náročnější. Ale všechno je relativní, člověk míní a hory mají stejně svoji hlavu," dodává cestovatel.

PrvníPěší.cz je občanské sdružení, vzniklé roku 2010. Svou činností navazuje na aktivity neorganizovaného spolku První Pivní Pěší Pluk, které existovalo od roku 2004. Hlavním cílem sdružení je podpora nezávislého cestování a poznávání.

Návrat plánují na neděli. Jak se parta sžila s Nízkými Tatrami, postřehy i fotografie přinese Tachovský deník v příštím týdnu.