Když pojedete do zaměstnání nebo do školy a po cestě uvidíte strom, který vás ohrožuje nebo brání bezpečnému projetí po komunikaci, nebojte se oslovit hasiče, kteří vám v tomto případě pomohou.

„Kdykoliv je nějaký strom nakloněný a hrozí jeho pád, na místo vyjíždí hasiči, jde o případy, kdy se jedná o bezprostřední nebezpečí. Ať už pádem na silnici, na rodinný dům, automobil, veřejné prostory a další," uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Každý řidič by měl zvážit, zda na cesty vyjede. „Pokud je ale venku silný vítr, ani nedoporučujeme řidičům nikam vyjíždět. To právě proto, aby se následně nikomu nic nestalo," poznamenala mluvčí.

Ve městech za popadané a nebezpečně nahnuté stromy zodpovídá město nebo obec, správce komunikací nebo majitelé pozemků.
Pokud dojde k polomům a chcete na určité úseky a konkrétní stromy upozornit, podívejte se do katastru nemovitostí a oznamte tuto událost majiteli pozemku, ten má následně případné nebezpečné stromy odstranit.

„Stává se, že nám dávají obyvatelé vědět a hlásí úseky, kde se takové stromy nacházejí. V těchto případech nahlížíme do katastru nemovitostí a snažíme se majitele informovat. V mnoha případech je ale velice složité dohledat kontakt na majitele. Pokud jde o území, které patří pod naši správu a naši pracovníci o tom ví, nápravu sjednáváme co nejdříve. Sami od sebe nemůžeme jít na cizí pozemek a porazit strom, který se naklání. Toto nám opravdu nepřísluší," popsal Jiří Franěk ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

V posledních dnech zaměstnávalo hasiče odstraňování stromů z komunikací v Přimdě, Kladrubech a Písařově Vesci. Stále je ale na Tachovsku několik úseků, kde na vás může čekat nemilé překvapení, které můžete následně oznámit majitelům pozemků.