Jak ale nakonec soudní pitva ukázala, způsob, kterým byl pes sprovozen ze světa, byl daleko drastičtější. „Pitva ukázala, že se nejednalo o zastřelení, ale o probodení kulatým ostřím. Mohlo by se jednat například o roxor, ostří krumpáče nebo nějaký jiný podobný nástroj s kulatou špicí," uvedla Policie České republiky.

Jak se ale dále potvrdilo, tento smutný konec rozhodně nebylo to jediné špatné, co labradora Montyho během života potkalo. Byly totiž nalezeny i stopy po dlouhodobém týrání. „To nám bohužel potvrdila i žena majitele," řekl jeden ze strážníků Městské policie Planá.

Podle jeho slov si majitel z Plané nedokázal zvíře pořádně uhlídat, a tak bylo často na útěku. „Byl za tento problém i několikrát pokutován. Při hovoru ale působil naprosto klidně. Když bychom o tom týrání věděli, určitě bychom mu pejska nevraceli," dále řekl policista. Právě časté útěky nejspíše byly důvodem týrání, které nakonec skončilo až smrtí.

Na sociálních sítích se také mihla informace, že pes byl otráven ještě měsíc před incidentem. Prý za to mohly pasti, které byly po Plané rozmístěny. Toto tvrzení ale plánští policisté vyvrátili. „Žádnou otrávenou past jsme nenašli. Dotyčná osoba se spíše snaží pouze vytvářet alibi."

Ovšem ač tento čin může být jakkoliv odsuzovaný, je reálná možnost, že viník vyjde téměř bez úhony. „Vzhledem k tomu, že pes nebyl usmrcen výstřelem, bude opravdu těžké někomu dokázat vinu. Stále zde ale jsou jasné stopy od týrání," vysvětlil strážník.

Na sociálních sítích vyvolala smrt labradora obrovskou vlnu emocí, které připomínají formování veřejného lynčování. „Nechápu, proč si lidi pořizují zvíře, když se k němu neumí chovat. Opravdu ne. Bohužel díky našim zákonům to vypadá, že majitel z toho vyjde naprosto bez úhony, i když by si zasloužil naprosto něco jiného," napsala Michaela Volejníková.

A podobně zní hlasy i dalších stovek lidí, které případ zasáhl. Všechny ale vyjadřují v podstatě to samé. Smutek nad smrtí psa a co nejvyšší trest pro majitele, který je zatím hlavní podezřelý. Jak se bude případ dále vyvíjet, budeme informovat v následujících vydáních Deníku.