Kompletní rekonstrukci jádra středověkého náměstí za desítky milionů korun připravuje radnice ve Stříbře. „Na zpracování projektu vyčlenilo osmitisícové Stříbro z rozpočtu 2008 částku 700 tisíc korun, peníze se ale pokusí získat i ze zdrojů EU,“ uvedl místostarosta Stříbra Pavel Tóth. Město si vybere ze šesti architektonických studií, které získala účastí v soutěži o cenu Petra Parléře.

Díky ní mohou menší města zdarma dostat návrh na obnovu problémových částí. Studie má radnice dostat každým dnem. Vybere tu, která navrhne nejlepší změnu. Odhaduje, že si obnova náměstí vyžádá kolem 65 milionů korun. „Asfaltový povrch by měla vystřídat dlažba, v centru města se objeví vzrostlé stromy, které šedivý obdélníkový prostor oživí,“ dodal místostarosta.

Změny se dotknou i dopravní koncepce a parkování. Radnice práce spojí s restaurováním 14 metrů vysokého morového sloupu, jenž historickému jádru bývalého hornického města dominuje. O peníze na opravu sloupu Panny Marie, jenž obklopuje 12 soch českých a morových patronů, požádala ministerstvo kultury. „Restaurátorskou studii už máme.

Počítá s investicí ve výši 2,5 milionu Kč,“ dodal Tóth. Z ministerstva kultury dostává Stříbro každým rokem na regeneraci památek statisíce korun, samo do jejich oprav investuje několik milionů. Práce na náměstí budou rozděleny do několika etap. Z evropských peněz by chtělo město, hospodařící ročně se zhruba 120 miliony Kč, pokrýt 85 až 90 procent nákladů.

Téměř všechny historické domy kolem náměstí, které patří soukromníkům, jsou už nově opraveny. „O rekonstrukci náměstí nic nevím, ale určitě si myslím, že je to potřebná a pokud se chystá, tak je to dobrý nápad. Zvýší se tak reprezentativnost města“, řekla Deníku Veronika Šímová ze Stříbra.

(Zdroj čtk)