K mimořádnému jednání se sešli v pondělí večer zastupitelé města Tachov. Důvodem byla námitka proti plánované rekonstrukci skateparku. Námitku zastupitelstvu podal jménem občanského sdružení Bobr Castor Jaroslav Frček, který tvrdil, že skatepark by v zátopovém území být neměl.
„Námitka nesměřuje vůči skateparku jako takovému, nejsem proti němu, ale je to proti umisťování staveb v zátopovém území," uvedl Frček. Ten Deníku také v odůvodnění námitky řekl, že případná povodeň by mohla na takovém zařízení zanechat nemalé škody.

Svolání mimořádného zastupitelstva tak podle starosty Ladislava Macáka prodloužilo termíny. Město totiž plánuje celkovou rekonstrukci sportoviště, kde by současné překážky, které jsou v nevyhovujícím technickém stavu, byly nahrazeny novými. „Zastupitelstvo se námitkou musí zabývat, ale jen se tím prodlužují termíny. Na financování rekonstrukce skateparku jsme chtěli podat žádost o dotaci, ale kvůli projednávání námitky se termín pro podání dotace propásl," vysvětlil Macák.

Zastupitelé v pondělí nicméně na svém jednání dali rekonstrukci sportoviště zelenou. Usnesli se, že dopis občanského sdružení Bobr Castor berou na vědomí.

„Vyjádření sdružení nepřesvědčilo o tom, že by město mělo odstoupit od záměru výstavby skateparku v této lokalitě," hovoří se v usnesení, které dále říká, že město bude i nadále pokračovat na přípravě stavby.
Jednání se také zúčastnili zástupci mladých lidí, kteří do skateparku chodí sportovat a snaží se tam udržovat pořádek.
„Mrzí mě to, že to celé dospělo až sem. V námitce se říká, že skatepark by neměl stát v zátopovém území. Za šestnáct let, co jsem v Tachově, tady povodeň nebyla. Navíc nad Tachovem máme přehradní nádrž Lučinu, která dokáže také velké množství vody zadržet," vyjádřil se za mladé sportovce Šimon Vaďura.

Podle Miloše Pšeničky z odboru výstavby a územního plánování vede odbor v současné době územní řízení o umístění nového skateparku, který by vyrostl na místě stávajícího. „Jednalo by se o zbrusu novou stavbu," uvedl pracovník stavebního odboru s tím, že sportoviště by bylo monolitickým objektem s již vybudovanými překážkami. nejen pro skateboard, ale také pro bmx kola a inline brusle. Tyto překážky by splňovaly veškeré současné bezpečnostní normy.

„Stávající skatepark již technicky dožil," dodal Pšenička.
Vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Tachově Miroslav Rolko vysvětlil, že sportoviště sice je v zátopovém území, ale velké nebezpečí v případě povodní nehrozí. „Navíc nově navrhovaný skatepark je umístěn o několik desítek centimetrů výše, než ten současný a podle odborných posouzení by se stoletá voda k němu neměla vůbec dostat," uvedl Rolko na zastupitelstvu.

Uživatelé sportoviště usilují o jeho modernizaci a opravu již nějaký čas. Překážky byly opraveny zhruba před pěti lety, současným technickým požadavkům už ale přestávají vyhovovat. Parta mladých sportovců se o areál snaží starat, včetně pravidelného úklidu.
Nedokáží však zabránit občasným nájezdům vandalů a nezvaných hostů, kteří zde zejména v mimoprovozních hodinách dokáží udělat nepořádek.