Majitelé poškozených nemovitostí a lesů stále pracují na odstraňování následků. Ze samoobsluhy v centru Přimdy vichřice před měsícem srolovala plechovou střechu a mrštila jí na protější bytovku.

„Původně jsme mysleli, že budeme mít zavřeno mnohem déle, ale podařilo se nám uklidit a prakticky hned druhý, třetí den po vichřici jsme prodejnu mohli otevřít,“ řekl Deníku majitel obchodu Lukáš Nguyen.

Ze slavnostního žehnání opravené kaple.
FOTO: Opravené kapli požehnal kněz

Hotovo ale ještě není. „Čekáme na dokončení střešní krytiny. Jinak to hlavní už je opraveno, střešní konstrukce je pobitá prkny a potažená térovým papírem, zbývá tedy krytina,“ dodal.
Nguyen původně očekával, že škody přesáhnou milionovou částku. „Měli jsme obavy, že voda, která do obchodu zatekla, poškodila zboží. To se ale naštěstí nestalo, a tak jsou škody nižší,“ dodal.

Letící střecha z obchodu poškodila fasádu a několik oken na protějším obytném domě. Tam zatím opraveno není, ale chybějící okna jsou provizorně zakryta, fasáda na svoji opravu také ještě čeká.

Roční produkci dřeva, zhruba padesát tisíc kubíků, poslala během tří minut k zemi vichřice v Kolowratových lesích. Kvůli popadaným stromům byla skoro týden uzavřena silnice z Přimdy na Rozvadov, do lesů byl vydán zákaz vstupu. Ten platí i nadále. „Zákaz vstupu je vyhlášen z důvodu ochrany zdraví a bezpečnosti občanů. Je platný do konce roku 2018,“ informují Kolowratovy lesy.

Vladimír Franc vystavuje v kladrubském muzeu.
Výstava kladrubského rodáka je vidět v muzeu