Zatímco si černobílí opeřenci užívají teplých krajin v Africe, na Tachovsku se pilně pracuje. Tedy alespoň, co se týká stavby nového obydlí pro posly jara. V Brodu nad Tichou i Starém Sedlišti si totiž v minulosti čápi postavili hnízdo na tom nejméně vhodném místě. 
K uhnízdění si zvolili sloupy elektrického vedení. Proto jim nyní ornitologové z Plzně zajistili bydlení nové a to na soukromém pozemku manželů Bernasových a obecním pozemku.

„Jedná se o naprosto neuvěřitelnou akci, kdy jsme museli čápům postavit kompletní bydlení od A až po Z. V první fázi se bagrovala díra na betonový sloup, ten však musel být na lokalitu přivezen, spolu s betonem a kovovými díly hnízdní podložky. Pak se vše montovalo do sebe a stavělo tak, aby bylo nové hnízdo co nejblíže tomu původnímu," popisuje organizátor akce Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. To vše se realizovalo minulý pátek. Následovat bude montáž stupaček tak, aby se dalo na sloup vylézt a nainstalovat na hnízdní podložku nový hnízdní základ. „Pak bude třeba sundat s energetiky hnízdo staré a nebezpečné na funkčním sloupu elektrického vedení a sloupy zabezpečit. Na závěr pak vše vyúčtovat a doložit na Nadaci ČEZ. To vše se musí zvládnout do příletů čápů z Afriky a ideálně do konce tohoto roku," dodává ochránce zvířat s tím, že zmiňovaná nadace projekt finančně podpořila a díky patří všem, kteří se na instalaci podíleli.

V Bodu nad Tichou je jeden za sloupů nyní na soukromé zahradě. Loni vyvedli na původním hnízdě čápi tři mladé, ale letos zůstalo prázdné. „Těším se každý rok, že přiletí. Letos to bylo horší, myslím, že 
o hnízdo bojovali, ale čápi mladé nakonec neměli," říká Jiří Bernas, na jehož pozemku je sloup s hnízdní podložkou. „Teď to vypadá, že staří mohou na vejminek a mladí do nového…" komentuje úsměvně. Jak už ale bylo zmíněno, staré hnízdo bude za asistence energetiků odstraněno.

Čápi se do Brodu vrátili v minulých letech po téměř sedmi desetiletích. Uhnízděné čápy tam místní vítali doslova jako požehnání. „Přijeďte se na ně podívat a něco pěkného o nich napište," zavolala tehdy telefonem do redakce Tachovského deníku Jana Gerlichová, naše letitá čtenářka. „Bylo to pro nás překvapení, že se sem nastěhovali. Nikdy tu nebyli za tu dobu, co zde žiji," pověděl už dříve Bernas.