Kvůli nedostatečné kapacitě nebylo možné přijmout do mateřské školy pět dětí. To bylo na jaře. Teď už je ale jasné, že místo pro všech pět dětí ve školce bude a ještě přibudou nějaká navíc.

„Při dubnovém zápisu převyšoval zájem kapacitu školky o pět dětí. Zapsalo se jich 45, přijmout jsme jich mohli pouze 40," potvrdila Deníku vedoucí učitelka mateřské školy Ludmila Černá.

Tato situace ale nenechala lhostejnými rodiče ani zřizovatele, kterým je obec. „Na podnět jednoho z rodičů se sešlo vedení obce a vedení základní a mateřské školy a problém byl celkem snadno vyřešen," uvedla starostka Starého Sedliště Jitka Valíčková.

Ukázalo se totiž, že řešení je jednoduché, stačilo přidělat dva záchody. „Jsme dvoutřídní mateřská škola a zjistilo se, že k navýšení kapacity stačí v umývárnách každé třídy přidělat po jedné toaletě," informovala Černá.

Záchody budou instalovány v rámci prázdninových stavebních úprav ve škole. „Budou tak splněny podmínky pro navýšení kapacity dětí, která se ze 40 zvýší na 49," doplnila Valíčková s tím, že návrh jednohlasně odsouhlasilo i zastupitelstvo obce. „V září, až začne nový školní rok, nebudeme mít ještě plnou kapacitu, ale myslím si, že to nebude dlouho trvat a zapsány budou postupně i další zájemci. Jsem ráda, že se nám podařilo našim občanům pomoc," dodala Valíčková.

Na čtyři zbývající volná místa už evidují ve školce zájemce. Podle vedoucí učitelky už se jedno z dětí přišlo do zařízení podívat, další očekávají. „Pokud zůstane ještě nějaké místo volné, bude možné je nabídnout třeba dětem, které se v průběhu školního roku přistěhují, případně v okolních obcích – třeba v Částkově nebo v Tisové, kde mají kapacitu školky naplněnou," uvedla dále Ludmila Černá.

Zájem o umístění dětí ve školce je podle ní v posledních letech vyšší. Kapacita byla několikrát za sebou zcela naplněna, vzrůstající počet dětí je možné očekávat minimálně ještě dva roky.