„Je to tlak na psychiku a já nechci skončit v Dobřanech," oznámil Jan Terela. Vzhledem k tomu, že k 18. dubnu rezignoval na funkci také místostarosta Miroslav Pojar, pověřil vedením jednání zastupitele Ladislava Špota. Ten si, evidentně zaskočen rozhodnutím starosty, vzal desetiminutovou přestávku, aby následně spolu s dalšími dvěma zastupiteli za ČSSD rovněž rezignovali. Předcházely tomu ještě dohady, zda Terela rezignoval pouze na funkci starosty nebo i na post zastupitele. Ten telefonicky oznámil, že jeho odstoupení se týká i zastupitelstva.

Z devítičlenného zastupitelstva tak zůstali na schůzi čtyři členové Sdružení nezávislých kandidátů (SNK). Rozhodnutí poslední členky zastupitelstva (ČSSD) není známo, je v nemocnici.

„Ve středu jsme se všichni sešli, abychom se dohodli na upřesnění programu dnešního jednání. Starosta ani slovem nenaznačil, že by měl v úmyslu odstoupit," řekla Zlata Tejmlová z SNK. „O rezignaci starosty jsem až do této chvíle nevěděl," přiznal i Ladislav Špot z ČSSD.

Na důvody odstoupení jsme se chtěli Jana Terely zeptali. Nebral však telefon. Stejnou otázku jsme položili i Miroslavu Pojarovi, který správně písemně rezignoval minulou středu. „Proč bych vám to měl říkat? Nesouhlasím s tím, co píše Tachovský deník," zněla odpověď.

Ústní oznámení Terely a dalších členů zastupitelstva na rezignaci je ale zřejmě neplatné. „Odstoupení musí být zdokumentovatelné, proto je třeba ho podat písemně," uvedl ředitel Krajského úřadu Plzeň Jiří Leščinský. O dalších krocích nechtěl spekulovat, počká až se na něj někdo z milířského zastupitelstva oficiálně obrátí.

To, že rezignace v uvedeném ústním podání je neplatná, potvrdil i starosta Tachova Ladislav Macák. „Starosta i zastupitelé mohou rezignovat pouze písemně," řekl.

V Milířích tedy zůstává pětičlenné zastupitelstvo, ale je reálný předpoklad, že poslední členka za ČSSD po návratu z nemocnice rovněž odstoupí. Pokud se tak stane, čekají Milíře zřejmě nové volby. „Musím se tuto skutečnost dozvědět oficiálně, abychom to mohli oznámit ministerstvu vnitra a dohodnout další postup," řekl ředitel Leščinský.

Protože demise není platná, měl by starosta Terela svolat do 14 dnů jednání zastupitelstva.

Více o situaci v Milířích přineseme v sobotním tištěném vydání Tachovského deníku