Devátý ročník soutěže netradičních plavidel Neckiáda se v sobotu uskutečnil na řece Mži v prostorách bývalého tábora Radar ve Svojšíně. Jejím organizátorem bylo svojšínské Občanské sdružení pro obnovu vesnice. Za příjemného počasí se na louce sešly desítky posádek, jejichž členové při výrobě plavidel projevili velkou dávku fantazie. „Jezdíme sem každý rok. Vše jsme si nazdobily samy, akorát s podlážkou lodě pomohl manžel,“ uvedla Jana Kučerová.

Námořní kocábka měla ryze ženské složení. „V této sestavě jezdíme už sedmým rokem,“ informoval nás Jaroslava Vildmanová. „Plavidlo nám zhotovili naši manželé. Kostýmy nám zase šije Věrka Hrubá a my ji touto cestou za její příspěvek moc děkujeme,“ dodala Vildmanová. „Škoda jenom, že tu pro soutěžící není připraveno nějaké zázemí. Letos je sice hezky, ale pokud by bylo chladno a člověk by byl promoklý…,“ podotkla. Ve vodním živlu se vyřádil i desetiletý Daniel Nejdl z Plzně. „Voda je prima a zima mi není,“ tvrdil srdnatě, přestože během našeho minirozhovoru klepal zubama.

Účastníky Neckiády, kteří se plavili k mostu po zhruba půlkilometrové trati, ze břehu povzbuzovaly desítky nadšených diváků. „Mně se nejvíc líbí piráti,“ svěřila se nám Vlasta Fišerová ze Svojšína. „Mně zase Vikingové a je hezké, že pořadatelé nezapomněli ani na hudbu,“ potěšilo Barboru Kopúnovou. V horkém počasí účastníkům přišlo vhod, že jim ´občerstvení´ v podobě proudu studené vody z hadice obstarali dobrovolní hasiči.

Svojšínská Neckiáda je ´profláknutá´ už i daleko za hranicemi tachovského regionu. „Podobných akcí nebude nikdy dost. Je dobré vědět, že se obec dokáže postarat o zábavu. Vždyť to lidé potřebují. Takhle alespoň na chvíli zapomenou na běžné starosti. Kvůli tomu jsme sem vlastně přijeli i my. Místním se podařila dobrá věc. Jen tak dále,“ pochvalovala si sobotní vodní radovánky Jana Dřímalová z Klatov. „Tady rozhodně nejde o ztracený čas. Určitě nelitujeme, že jsme sem dorazili. I když jenom jako diváci. Ale příště si najdeme čas a taky si nějaké plavidlo vyrobíme. Už mám představu, ale dopředu to nikomu neprozradíme, ani vám,“ usmála se tajuplně Vlasta Komrsková z Rokycan.