Ještě v nedávné domě objekt plný kanceláří, dnes chátrající budova. Řeč je o zámku v Nedražicích, který se stal trnem v oku tamních obyvatel a zároveň i rájem pro zloděje. Ti ho doslova vyrabovali. „Za vděk berou i střešními břidlicemi. Z nich si pobertové stavějí krby,“ kroutí hlavou František Trhlík, starosta Kostelce, pod který Nedražice spádově patřejí. Obecní úřad už učinil oznámení o krádeži na Policii České republiky.

Ta majitele objektu, Pozemkový fond, vyzvala, aby budovu zabezpečil proti rabování. „Nehledě na to, že se dovnitř mohou dostat i děti a vzhledem k havarijnímu stavu budovy tak lehce přijít ke zranění,“ poukazuje starosta. Územní pracoviště Pozemkového fondu ČR Tachov na podnět policie zareagovalo příslibem, že se o objekt postará.

„Současného stavu nemovitosti jsme si dobře vědomi, a byly učiněny kroky, které povedou k zajištění objektu proti vstupu nepovolaných osob,“ uvedl v odpovědi vedoucí tachovského územního pracoviště Tomáš Volín. My jsme se byli na zámku v Nedražicích podívat. Vstupu nám nebránilo vůbec nic, zloděje a nezvané návštěvníky varuje pouze zákazová tabule. To je vše, co Pozemkový fond pro zabezpečení budovy udělal. „Uvědomuji si sice, že vše závisí na financích a v nich se poslednímu slovu dostává státu. Ze zkušeností ale vím, že když má dojít k demolici podobných objektů, peníze se na ni vždycky najdou,“ podotkl Trhlík.

„Proč stát nehledá v rozumných podmínkách vlastníka? Podle mých informací má současný zahraniční zájemce o zámek zájem,“ nastínil řešení starosta. „Škoda, že v tomto směru naše spolupráce s Pozemkovým fondem vázne. Vždyť v řešení jiných záležitostí máme s Fondem jenom samé dobré zkušenosti,“ diví se Trhlík.

„Pamatuji se na dobu, kdy jsme v objektu měly jako děti vlastní klubovnu. Byly zde i kanceláře. A teď? Jen se podívejte! Co šlo, bylo vyřezáno na topení, železo je zřejmě ve sběrnách, střecha propadlá a my se tu musíme dívat jen na torzo. To je bezesporu velká škoda,“ lituje Zlatka Ježková, předsedkyně osadního výboru v Nedražicích. „Pokud by se nepodařilo památku opravit alespoň v základu, myslím, že by si zasloužila důstojnou smrt a mělo by dojít k jejímu zbourání,“ uvažuje Ježková. „Čas, kdy v zahrádce v zámku kvetly květiny a z oken se na nás smály čisté záclony, se už zřejmě nikdy nevrátí,“ dodala předsedkyně.