Tato tradiční soutěž má krom dalších jedno důležité pravidlo. A to sice, že vánoční pochoutka musí být vyrobena výhradně mužskou rukou. Mohlo by se zdát, že tento fakt mnoho účastníku od přihlášky odežene, ale opak je pravdou.

Letošního, již dvacátého ročníku se zúčastnilo celkem 33 kuchařů. „Podle mého je to zatím největší účast za celých dvacet let. Běžně je tak kolem patnácti, až dvaceti přihlášených," řekl Deníku pořadatel a majitel pivnice U Vodníka František Matoušek. Porotci před sebou tudíž měli nelehký úkol. Z necelé čtyřicítky vaniček bramborového salátu, vybrat tu nejlepší. „Dobrý salát se dá vlastně poznat již od pohledu. Neměl by být řídký a ty nejlepší většinou vypadají naprosto obyčejně, bez nějakých speciálních přísad," vysvětlila jedna z porotkyň.

Po téměř dvou hodinové poradě, při které se ovšem dobrá nálada v hospodě ani na chvíli neustála, bylo nakonec jasno.

První místo si nakonec z bramborového klání odnesl Petr Burda. Na stříbrné příčce skončil Václav Hakl a třetí místo ze svým výtvorem obsadil Miroslav Mucha.
Zábava ovšem neskončila ani po vyhlášení a za zvuků kytary a známých písní pokračovala až do večerních hodin.