Po uvítání Davidem Rybou se všichni pustili do „perné práce“. Chuťové kalíšky měly za úkol ohodnotit celkem 11 vzorků vín. Aby se vína vzájemně chuťově neproplétala, byla poctivě zajídána vybranými pochoutkami z francouzské kuchyně. Kromě různých pomazánek se na stole objevil i Cassoulet – kachna s bílou klobásou, fazolemi, bílým vínem a kořením.

„Každé víno může získat až 100 bodů, hodnotíme několik faktorů, např. čirost, barvu, intenzitu, harmoničnost, čistotu, perzistenci i celkový dojem,“ vyjmenovával nám Karel Lukeš, který přiznal, že vínu holduje už pět let a nejraději má moravské bílé. Na degustaci byli i přespolní. Z Plzně přijel Petr Kraus. „Mám raději víno sušší a červené a musí mi prostě „sednout“,“ říká pan Kraus.

Manželé Průchovi ze Stříbra jsou pravidelnými hosty vinárny. „Rád poznávám nová vína, upřednostňuji bílá z Mravy a červená z Francie. Zvláštní je také řecké víno,“ poučil nás Petr Průcha. „Všem děkuji za návštěvu a za vytvoření příjemné atmosféry. Jsem rád, že vám vína, která jsem vybral spolu s panem Martinem Pitrou, chutnala. Doufám, že si odnášíte příjemný zážitek a svou vůni vína,“ poděkoval přítomným majitel vinárny David Ryba.

Petr Bochnovič (skutečně se tam sešlo mnoho Petrů) vzkazuje: „Degustace ve vinárně U Rybiček jsou rok roku lepší a na stole se objevují stále kvalitnější vína. Kdo nechodí, jeho škoda,“ smál se Bochnovič.

Martina Sihelská