Lomská borovice je památným stromem vyhlášeným už před více než pěti lety. Svůj podíl na tom měl právě i náš list, který tehdy uveřejnil článek Miroslava Tréglera. „Chystal jsem se vyrazit k údajně největší borovici lesní v Čechách, a protože dle všeho není dodnes vyhlášená za památný strom, chtěl jsem návrh na Městský úřad v Tachově zpracovat a podat. Je trochu ostuda mít takový strom v rajónu a nechat ho nevyhlášený," napsal dříve. Vše se ale změnilo. „Lomská borovice je už památným stromem právě na podnět od naší plánské Základní organizace Českého svazu ochránců přírody," dodal Trégler dnes. I článek v Deníku se setkal s odezvou. „Četla jsem ho a pak jsme požádali o posouzení tohoto stromu Agenturou ochrany přírody a krajiny České republiky, zda je vhodný pro uznání jako památný strom," sdělila Deníku Ilona Gonová z oddělení Životního prostředí Městského úřadu Tachov. A protože se v případě borovice u Lomu u Tachova jedná o mohutného jedince velikého vzrůstu a stáří agentura doporučila borovici k vyhlášení za památný strom.

Výzva čtenářůmRedakce Tachovského deníku hledá historické fotografie Lomské borovice a další kandidáty na Památné stromy. Máte-li doma nebo víte-li o fotografii zmiňované borovice, informujte nás na redakce.tachovsky@denik.cz Poslat nám také můžete tip na kandidáta na Památný strom.

V současné době má borovice rostoucí na pozemku Lomu u Tachova odlomenou silnou větev a v horních patrech prosychá. „V místě však nikomu nehrozí nebezpečí a záleží tedy na majiteli, jak k tomu přistoupí," dodala Gonová. Lomští chtějí borovici pomoci. „Určitě se na místo vypravím a posoudím stav stromu a bude-li to nutné, případně podniknu další kroky," řekl starosta Lomu u Tachova Aurel Ardeleanu.
O výsledku bude Deník informovat. Že by borovice pomoci potřebovala usoudil také Dalibor Bartoš, který se tím zabývá jako stromolezec. „Je proschlá a chtělo by to nějaký ošetřující zásah."

„Dá se předpokládat, že Lomská borovice je narostlá spontánně, na původně polním kazu, kamenitém místě s výchozem hornin, tedy neobdělávatelném, kam sedláci sváželi další kameny z okolních polí a luk. Vzhledem k původně košaté koruně musela borovice dlouho růst jako solitéra," dále uvedl Miroslav Trégler s tím, že borovice mají sice tvrdé, ale poměrně křehké dřevo a pokud je u těch starých stromů nějaká houba, hniloba, tak se lámou. Památná borovice má ve výši 130 centimetrů nad zemí téměř pětimetrový obvod kmenu.

Dalším republikovým unikátem na Tachovsku je množství chráněných stromů. 
V osmi alejích je jich totiž celkem chráněno 1379. „Což je republikový primát," uvádí Jaroslav Michálek v publikaci Památné stromy Plzeňského kraje. Právě v kraji je nejpočetnější Knížecí alej v Tachově. Údajně v ní roste na 480 stromů.

Naopak osamocen je jeřáb prostřední. Nachází se u Kosího potoka a je jediným takovým chráněným v celé České republice. Broumovský jasan je zase třetím nejsilnějším jasanem také v rámci celé republiky.