„Rybník je obecní, mám ho v pronájmu, celoročně se o něj starám a vždycky na jaře pořádám závody," prozradil na sebe. Sám prý je nadšený rybář. „Chytám už pětačtyřicet let, mám to v krvi, neumím si život bez rybaření představit."

Celoroční starost o rybník obnáší plno práce a starostí. „Ryby se musí krmit, rybník vápnit, v zimě sekat led, upravovat okolí," vyjmenoval Rudolf Fatka. „Musí vás to bavit, jinak to nejde."

Do Kyjovského rybníka má nasazené kapry a líny, v menším množství pak perlíny, amury, tolstolobiky, ale i štiky. Celkem se vodě rybníka prohání na sedm set kousků ryb – respektive prohánělo až do sobotního poledne. Každý účastník závodů si totiž mohl domů odnést jednoho kapříka a pět línů. Účastníků bylo padesát, z toho tři děti. Pokud si každý nesl domů povolený počet ryb, má jich Rudolf Fatka hned o tři stovky méně.

Účastníci přijeli z celého Plzeňského ale i Karlovarského kraje. "Má to dobře zorganizované, jsem tu už potřetí," pochválil rybář z Přeštic. „Měříme a sčítáme úlovky nad deset centimetrů," vysvětlil pořadatel, který pro nejlepší rybáře připravil poháry a ceny.