Uplynulý víkend se centrem oslav staly právě Kladruby a tamní klášter, který právě před 900 lety založil český panovník Vladislav I.
Zatímco v klášteře se oslavy 900 let prolínají celou letošní sezonou a o víkendu vyvrcholily sobotním koncertem Plzeňské filharmonie a nedělní bohoslužbou, město uspořádalo hlavní oslavy na víkendovou pouť.


Program byl od pátku do neděle. „Ale také ve městě se významné jubileum připomíná průběžně po celý rok. Kromě poutě se jeden z vrcholů uskutečnil na začátku léta, kdy jsme otevřeli regionální muzeum," připomněla starostka Svatava Štěrbová.


A právě muzeum se vedle náměstí stalo centrem víkendového dění. Kromě stálých expozic a sezonních výstav byla speciálně pro pouť připravena retro kinokavárna. „Do bývalého sálu jsme shromáždili původní lavice, promítali snímky ze starších filmů a nabízeli kávu. Myšlenka se uchytila a jsme rádi, že do muzea chodily o pouti davy lidí," byla spokojená ředitelka Marcela Hlaváčová.
Právě muzeum by podle jejích slov mělo převzít organizování veškerého kulturního života ve městě. „Muzeum je vlastně náš největší dárek k 900 letům od první písemné zmínky o městě," dodala starostka Kladrub.


Naprázdno nevyšel ve výročním roce ani klášter, pro veřejnost byly na začátku sezony otevřeny jižní zahrady, které jsou přístupné volně, a na oltář byla navrácena restaurovaná mariánská koruna.