„Trochu ubylo zájezdů do Chorvatska. Naopak lepší je to se Slovenskem nebo Bulharskem," sdělil nám Černý současnou bilanci. Na stejných prodejních úrovních ale zůstaly Řecko a Egypt a to i přes to, že v zemích bývají (ne všude, ale zejména v hlavních a velkých městech) politické nepokoje. Turisty z Tachovska jednoduše lákají obě země stejně úspěšně, jako v letech minulých. Navíc se v oblíbených letních destinacích s žádnými problémy jistě nesetkáte. Bez problémů se prý Tachované vypravují i do Tuniska a ostrov Djerba.

Ceny zůstavají podle Černého na zhruba stejné úrovni jako v minulém roce. Za stejné peníze ale už letos pořídíte stravu all inclusiv, kdežto dříve by stejná cifra stačila jen na snídaně nebo polopenzi. „Lidé už dosahují na vyšší kvalitu hotelů," vysvětluje Černý. Co se ale týče Egypta a Tuniska, tam by si měli turisté objednávat all inclusiv vždy, bez výjimky.

Podle něj i mizí zájezdy vlastní dopravou do Chorvatska. „Lidé tam jezdí jen tak naslepo nebo mají místo, kam už jezdí pravidelně," míní. Méně zájezdů se zatím prodává i do Itálie.

Zdeněk Černý zmínil i termíny, kdy jsou hotely nejdražší. „Jsou to první týden v červenci a druhý a třetí týden v srpnu," prozrazuje. „Všechny velké podniky v Evropě mají totiž závodní dovolené a všichni tak vyráží k moři," dodává.

Prodeje zájezdů na poslední chvíli rozhodně neklesají. „Jsou stejně silné jako zájezdy na první moment," potvrzuje majitel cestovky.

Pokud jste se ale ještě nerozhodli, ve které destinaci se budete letos slunit, máme pro vás tajný tip. Udržte nervy na uzdě a kupte zájezdy zhruba týden dopředu. Ceny hotelů, které jsou zdánlivě nedostupné, cestovní kanceláře dokáží srazit o několik procent. Pro příklad, čtyřhvězdičkový hotel v Řecku nabízí jedna z největších tuzemských cestovních kanceláří běžně za 32 tisíc korun. Pokud to vydržíte a usmyslíte si, že chcete letět za dva až čtyři dny, dostanete špičkový zájezd za necelých osmnáct tisíc korun. Slušná nabídka. Když nepočkáte na „těsný" termín, pořídíte hotel zhruba o pět tisíc dráž.