Josefu Becherovi ze Stříbra je 73 let a se svou ženou Jolanou žije od roku 1974 v paneláku v Palackého ulici. Pan Bechera vážně onemocněl a třikrát týdně pro něj musí jezdit sanita a vozit jej do Plzně na dialýzu. Aby to nebylo málo, musel také na operaci s očima a špatně vidí. Navíc přestávají sloužit nohy.

„Dříve jsem si došel k sanitce pěšky, teď mě manželka musí vozit. Sama má dvojitý bypass a já jí takhle přidělávám starosti. Dříve to šlo, sanitka nám jezdila až ke vchodu, já se dokázal pomalu přemístit. Jenže najednou si stěžovali lidé, že je tu rozježděný trávník a už sem prý sanita nesmí. Zadním vchodem jít nemohu, tam není výtah, musím předním. A tak mě musí manželka vozit na vozíku k silnici," popsal situaci Bechera. Výtah totiž zastavuje v mezipatře, k zadnímu vchodu je ještě několik schodů.

Sanitka je totiž přibližně o půl metru širší než chodník. Proto je na jedné straně podél chodníku trávník rozježděný a bahnitý. Obyvatelům ze vchodu u Becherů to však nevadí, stěžují si jen lidé z okolí. „Nemůžeme to pochopit. Na druhé straně normálně auta běžně stojí částí v trávě, a to je v pořádku, i když posledních pár dní sem už policie také chodí. Ale vidíme to i jinde ve městě. A tady, když starší lidé potřebují pomoci, tak sem ani sanitka nemůže. Paní je také nemocná a musí teď v jakémkoliv počasí běhat s vozíkem přes čtyři vchody dozadu," zlobí se manželé Jaroslava a Pavel Hodkovi.

Stejný názor má i Milada Samcová. „Pro trochu bahna tu dělají takové rozbroje. Nechápu to. Přece sanitka, která sem jen přijede a odjede, to je něco jiného, než pravidelné parkování."

Manželé Becherovi dostávají do schránky i anonymy. „Že si máme uklízet to bahno na chodníku. Byli jsme prosit na správě majetku, jestli by se nemohl ten kraj vysypat štěrkem, ale paní nám řekla, že to předá nadřízeným. Aspoň, že ti saniťáci jsou hodní a jdou nám vstříc na kus cesty," dodala Becherová.

Jak Deníku sdělil starosta Stříbra Karel Lukeš, na základě stížností obyvatel na stav rozježděné zeleně a chodníku se radnice na problém této lokality zaměřila. „Bohužel, nejde jen o vyjeté koleje. Je třeba si uvědomit že vjezdem automobilů dochází i k uvolňování dlaždic a jejich praskání," doplnil starosta.

K domu je podle jeho slov přístup ze zadní strany, kde je rovněž příjezdová komunikace, chodník i možnost parkování. Pro řidiče zdravotnického vozu by podle starosty neměl být velký problém zajet k domu z druhé strany, ujít pár metrů a pomoc snést pacienta z mezipatra, kde výtah staví.

„Na správě majetku nikdo o požadavku manželů Becherových neví, žádost o řešení vjezdu sanitek nepřišla. Řešili jsme pouze stížnosti na poškozování a stav zeleně. Pokud tedy někdo má přání, požadavek, stížnost, může napsat nebo zavolat, jsem k dispozici.," uvedl Lukeš s tím, že řešením by mohl být sjezd po schodech, které bývají běžné v domech, kde žijí rodiny s malými dětmi, které převážejí v kočárku.

Radnice postupně rekonstruuje chodníky před bytovými domy v celém městě. „Loni už jsme začali v nedaleké lokalitě Brožíkova. Vše však nejde naráz," dodal.

Martina Sihelská