Marně včera čekal správce konkursní podstaty Jan Špelina na platbu za zkrachovalou plánskou nemocnici. Zájemce o koupi, Západočeská nemocnice a.s. slíbených 46 milionů korun neposlala. Termín jí vypršel už minulý týden ve čtvrtek, Špelina nicméně doufal, že několikaměsíční jednání nezkrachuje, a peníze přeci jen na poslední chvíli dorazí. Včera dopoledne však bylo jasné, že je to jen zbožné přání. Ihned na to zareagoval věřitelský výbor zkrachovalého zdravotnického zařízení.

„Na návrh správce konkursní podstaty jsme hlasovali o odstoupení od kupní smlouvy se Západočeskou nemocnicí,“ informoval starosta Plané a člen výboru Karel Vrzala. Podle správce konkursní podstaty mají o špitál zájem jiní dva kupci. Jeden z nich údajně nabízí nižší částku, pouhých 40 milionů korun, ale není prý důvod nevěřit, že s ním, nebo dalším v pořadí nezačnou věřitelé jednat. Vrzala to včera potvrdil.

„Důležité je nemocnici znovu otevřít a získat alespoň nějaké peníze na umoření pohledávek. Je nám jedno, kdo bude provozovatel,“ říká starosta Plané. Situací je ale udiven. „Chápu, že sehnat částku 46 milionů korun není snadné. Ale divím se, že se Západočeská nemocnice víc nesnažila. Vždyť firma dneškem přišla o dva miliony korun na zaplacené záloze, ty už zpět nedostane,“ říkal Vrzala.

Zkrachovalé zdravotnické zařízení proslulo vyplácením až stotisícových platů svým primářům. Kvůli diletantskému vedení několika se vystřídavších ředitelů nadělalo obrovské dluhy a před pěti lety zkrachovalo. Na uspokojení pohledávek čeká prý 147 věřitelů. Účetní hodnota areálu je kolem 400 až 500 milionů korun. Tachovsko má přes 50 tisíc obyvatel, a nejbližší spádovou nemocnicí je pro ně nyní zdravotnické zařízení ve Stodu. Je ale 50 kilometrů daleko, a pacienti nejsou spokojeni s kvalitou péče, kterou tamní lékaři poskytují.

Glosa autora je zde