„Proč je plyn vypnutý i u nás, když my platíme?“ Pozastavuje se nad tím Marie Sedláková. „Sám majitel mi říkal, že já to mám v pořádku,“ dodává jedním dechem. „Podívejte se, mám vše zaplaceno,“ ukazuje výpis z účtu Jana Hlavničková, která problém s teplem řeší zapnutím přímotopu a elektrické trouby.

Plyn byl vypnut z důvodů velkých dluhů ze strany nepatičů, jak potvrzuje majitel bytových domů Oldřich Vavřička. „Nebyla jiná možnost, je tam spousta neplatičů. Já jsem plyn za ně už zaplatil, tak plynárny neměly důvod plyn odpojit,“ uvádí majitel. „Nemůžu to ale pořád za ně platit. Plynárny nám daly ultimátum, my jsme částku uhradili, přesto po zaplacení došlo k odpojení, měly už totiž odpojovací příkaz. Na opětovné zapojení mají ze zákona třicet dnů,“ dodává Vavřička. „Těm poctivým se omlouvám, ale jinak to opravdu nešlo. Teprve po odpojení mi jeden nájemce přišel zaplati třicet jedna tisíc,“ dodává.

Celková výše dluhu ze strany nájemníků je podle Vavřičky více než sto dvacet tisíc a někteří nájemníci mají desetitisícové dluhy. Jak nám svěřil, celým případem se budou zabývat právníci. „Jestli po zapnutí plynu bude v domě nějaký neplatič, tak opět to nechám odpojit. Jestli je to někomu líto, tak ať to za ty lidi zaplatí, já za ně platit už nebudu a můžete o tom psát, kde chcete,“ vyjadřuje svůj hněv Vavřička.

„Vlastník domu to zaplatil devátého ledna, sama jsem byla u něho v kanceláři a mluvila s paní, co Vavřičkovi dělá účetnictví,“ pověděla Markéta Votavová. „Ale z plynáren mi řekli, že o víkendu nám to nikdo zapojit nepřijede,“ dodala nájemnice.

O případu budeme ještě informovat naše čtenáře.

První část videa sledujte zde>>>

Druhou část videa sledujte zde>>>