Řadě dětí z tachovského regionu hrozí i letos skutečnost, že letní prázdniny budou muset strávit v místě bydliště. Někteří rodiče nemají peníze, aby mohli svým ratolestem dopřát bohaté prožití zaslouženého odpočinku, jiní zase poukazují na nedostatek času. „Je mi to hrozně líto. V práci nedostanu dovolenou, tak jak jsem si ji naplánoval. Měli jsme v úmyslu zajet se odreagovat do Španělska k moři, ale bohužel, letos z toho sejde. Babi s dědou jsou už nemocní, tak našeho syna nemáme ani kam poslat,“ lituje Dominik Zálepa z Tachova.

Také jeho desetiletý syn Roman má po náladě. „K moři jsem se hrozně těšil, teď to vypadá, že budu lítat s kamarády někde okolo baráku nebo čutat do balonu,“ řekl nám se slzami v očích. On, ale ani jeho podobně ´postižení´ vrstevníci hlavy věšet nemusejí. Domy dětí a mládeže mají pro ně i jejich rodiče připraveno řešení. Pořádají totiž tradiční letní tábory. „Vedle těch zahraničních pořádáme i příměstské,“ informoval nás Josef Kožnar, ředitel Domu dětí a mládeže Mraveniště Tachov. Pětidenní cyklus plný her, soutěží, pohybu v přírodě i v tělocvičně přijde na pět set korun.

Ty samé peníze zaplatí rodiče dětí, které se zúčastní příměstského táboru spojeného s hrátkami s hlínou. Mraveniště tábory nejen pořádá, ale v jeho silách je i letní radovánky zprostředkovat.. „Děti se tak mohou zúčastnit například Bonětického filmového léta a jeho celotáborových her. V Bezdružicích se zase v srpnu uskuteční celotáborová hra zaměřená na téma Egypt,“ připomíná Josef Kožnar. Za tyto zprostředkované akce ale Mraveniště nenese zodpovědnost. „To v případě, že se tábory z nejrůznějších důvodů nebudou v uvedených termínech konat. Naše zodpovědnost leží pouze na těch akcích, které pořádáme my,“ informuje Josef Kožnar.