David nemůže jinak, než po hmatu. Je totiž nevidomý. Přesto za svoje keramické práce, ale nejen za ně, sbírá ceny jako na běžícím pásu. Ta nejčerstvější je z neděle, kdy získal zvláštní cenu v rámci vyhlašování Perel Plzeňského kraje.

Jak samotný David Deníku řekl, postup práce mu připadá naprosto samozřejmý. „Modely vyrábím z modelíny, lepím vodou keramickou hlínu. To všechno dělám po hmatu. Vyrobím si předmět a k němu přilepím další jeho části,“ popsal postup svojí činnosti.

U čerstvého modelu kočky si nejdříve vyrobil tělo. „Pak jsem postupně vymodeloval a přilepil nohy, ocas a nakonec hlavu.“

David několik let viděl jako všichni ostatní, o zrak jej připravila vážná choroba. Při výrobě keramiky proto postupuje také podle paměti. „Výrobků už mám několik, různé vázy, dům, hrad, zvířata. Na soutěži ve Zlíně jsem vyráběl reliéf, plavání, orchestr, ajťáka a archeologa,“ uvedl dále. A za tyto výrobky obdržel další z cen. Tentokrát celostátního významu.

Jedenáctiletý školák se ovšem nevěnuje pouze keramice. K jeho zálibám patří třeba také muzika. Hraje na akordeon, na klavír a na kytaru. Naučil se číst noty Braillovým písmem. „Noty jsou zaznamenány takovými znaky, které jsou jiné, než Braillova písmena,“ vysvětlil a dodal, že i přes velkou náročnost si dokáže jednu hudební skladbu přečíst a naučit se za půl hodiny. „Ty náročnější trvají déle. Dokážu se je ale už naučit bez přehrání.“

A aby toho nebylo málo, David se věnuje plavání, kde se letos stal mistrem republiky nevidomých, výrazných úspěchů dosahuje také v šachu. A radost má z každé aktivity. „Dá se říct, že mě uspokojuje a naplňuje jakákoliv činnost, kterou dělám,“ svěřil se.

Ilustrační foto.
Chodová Planá omezuje volný pohyb zvířat v obci