Lesní zvěř každoročně nadělá zemědělcům velké škody na polích. „Nevíme, jak se proti tomu bránit,“ říkají zemědělci. „Nezlobí nás jen divočáci, ale i vysoká zvěř – srnčí či mufloni. Škody jsou na obilí, bramborách, kukuřici,“ říká Jiří Lojda z Okresní agrární komory v Klatovech. „Škody jsou nevyčíslitelné, všude to je jiné, záleží na domluvě zemědělců, družstev a myslivců,“ říká Lojda.

„Již od loňského roku máme problém se stády muflonů, která se k nám rozšířila ze strakonického okresu. Letos to je ještě horší. Máme tady stádo o 150 – 180 hlavách, zničilo nám zhruba třicet hektarů pšenice a spásají nebo doslova zválejí kukuřici. Jsme bezradní. Přes den spí v lesích, večer řádí v polích. Naštěstí už mají myslivci povolený odstřel, takže se stav začne nějakým způsobem regulovat,“ říká Václav Ibermajer z družstva Svéradice. Špatné zkušenosti má i Agrospolečnost Koryta.

„V letošním roce můžeme říci, že máme zničeno asi 15% řepky, kterou divoká prasata doslova uválela a zdupala, podobné to je také na kukuřicích. Řekl bych, že letos je těch prasat ještě více než loni. Vidíme to při sklizni, kolik jich je v polích,“ popisuje situaci Eduard Duda z Agrospolečnosti Koryta – Černíkov. „Opravdu máme vyšší stav divočáků než v loňském roce. O škodách, kterou zvěř působí zemědělcům, víme a snažíme se s nimi dohodnout na odškodnění. Vždy ale záleží na dohodě,“ dodal jednatel myslivecké jednoty Pavel Martin.