Motivací jim mohou být zrekonstruované zámecké salonky, které správa zámku zpřístupní v polovině července.

Dalším rozšířením prohlídkové nabídky bude expozice historických kostýmů ve Švamberském sále. „Jedná se o repliky gotických a renesančních kostýmů, které pocházejí částečně z mojí soukromé sbírky a částečně od Michaely Rozsívalové z Plzně, která je vyrábí,“ informovala Deník kastelánka. Další část vystavených kostýmů patří městu. To je využívá při svatebních obřadech a při zámeckých slavnostech.

Sezona bude zahájena v neděli 1. dubna odpoledne. Od 13 do 15 hodin budou prohlídky s doprovodným programem, o který se postarají šermířské, hudební a taneční skupiny. Ve tři hodiny odpoledne bude v kapli sv. Vavřince vyhodnocena výtvarná soutěž Mistr Theodorik a od půl čtvrté se mohou návštěvníci vydat na netradiční prohlídku s kastelánkou. „Při ní ukážeme veřejnosti poprvé zámecké salonky, které procházejí celkovou rekonstrukcí a součástí prohlídkového okruhu se stanou až v létě,“ vysvětlila Kortanová.

Kromě expozice historických kostýmů se prohlídkový okruh do červencových zámeckých slavností nerozšíří, prohlídka trvá zhruba čtyřicet minut a končí výstupem na vyhlídkový ochoz věže. V dubnu bude mít borský zámek otevřeno od úterý do pátku a od května se k tomu přidají i víkendy. Ceny vstupného zůstávají nezměněny.

Zámek Bor

Otevírací doba: duben, říjen 10 – 17 (úterý až pátek), květen – září 10 – 17 (úterý až neděle)

Vstupné: dospělí 45 Kč, děti 15 Kč, studenti, senioři 30 Kč

Čtěte také:

První padne do oka nová fasáda na průčelí

Jízdárna zve na hudbu, tanec a film

Tahákem budou kněžské ornáty