„Jsme velice rádi, že se realizátorovi stavby podařilo zprovoznit park tak brzy, termín dokončení měl totiž až do konce roku," uvedla starostka Němečková. „Stezka funguje již od srpna a jak je vidět, lidé se sem naučili chodit aktivně odpočívat velice rychle, což je dobře," dodala.

Organizátoři akce připravili pro účastníky slavnostního otevření zhruba kilometrový okruh po nové stezce, která je součástí parku. Jedinou podmínkou bylo absolvovat ji na čemkoliv, co má kolečka. Na startu se sešla zhruba stovka závodníků, převážně dětí. Někteří jeli na kole, jiní na bruslích či koloběžkách, objevil se dokonce i skateboard. Po cestě museli splnit tři úkoly a v cíli pak dostali sladkou odměnu a odznak nového parku. O dobrou náladu se po celou dobu staral moderátor Michal „Misty" Janíček, který si okruh objel na vypůjčené koloběžce. Všichni přítomní se také mohli občerstvit u stánku.

Na otázku, kde vznikl nápad vybudovat stezku uprostřed města, starostka odpověděla: „Na městě již dlouho ležel projekt na obnovu parku, ale byl příliš megalomanský, zahrnoval i altány či vybudování retenční nádrže. Rozhodli jsme se však využít z něho dendrologický průzkum a předělat ho na menší záměr, který by město bylo schopno z vlastních zdrojů zafinancovat," popsala starostka Martina Němečková. Celkové náklady se vyšplhaly na necelých sedm milionů korun.

Dráha, která tvoří okruh, měří téměř tisíc metrů a je zhruba dva metry široká. Na stezce je asfaltový povrch, několik odpočinkových ploch s posezením, jedno z nich je přímo na břehu rybníka. Párkrát se kříží s pěšinou pro chodce, která vede i k novému dětskému hřišti.

Budoucnost parku je otevřená i dalším projektům. „Mohlo by se tu časem vybudovat například i venkovní fitness hřiště, které by sloužilo nejen seniorům, ale i ostatním občanům," dodala.

Lenka Mahdalová