Takzvaný participativní rozpočet již v předešlých letech fungoval ve větších městech jako je Praha, Brno, Ostrava a další. Nyní se tak začne dít i ve Stříbře. „Je to určitě velmi dobrý způsob, jak v občanech vzbudit větší zájem o dění ve městě,“ řekl starosta Stříbra Karel Lukeš.

Již od začátku února mohou obyvatelé Stříbra rozhodnout, co se udělá s určitou částí městského rozpočtu. „Zastupitelstvo města vyčlenilo na letošní rok částku 300 tisíc korun. Od února do dubna 2018 budou moci organizace i jednotlivci předkládat nápady na aktivity zaměřené na úpravu veřejných prostranství, podporu kulturních, společenských a sportovních akcí nebo na obnovu kulturního dědictví ve Stříbře. Nápady se mohou týkat jak investic, tak jednorázových nebo naopak dlouhodobých akcí,“ dále vysvětluje stříbrský starosta. Jak ale dodává, vše má svá pravidla a to se týká i participativního rozpočtu.

„Aby mohl být návrh aktivity podán, bude muset jeho autor prokázat, že jej podporuje minimálně 15 obyvatel města Stříbra. V květnu se uskuteční veřejné představení všech předložených nápadů a v červnu 2018 pak dojde na hlasování, v rámci kterého budou obyvatelé města vybírat z předložených záměrů ty, které budou podpořeny. Do srpna 2019 pak bude probíhat realizace občany vybraných záměrů.“

Pro občany, kterým se již v hlavách rodí první nápady, jak by se daly finance nabídnuté městem využít, bude přichystáno také několik seminářů. Ty zájemcům vysvětlí, jaké návrhy můžou podávat, popřípadě jak své projekty směřovat a další nezbytné záležitosti, které se participativního rozpočtu týkají. „Závěrem bych snad pouze dodal, že téměř každý návrh je velice vítán. Občané by se určitě této možnosti neměli bát a měli by jí plně využít. A v přesně to doufám nejenom já, ale všichni zástupci města Stříbra,“ na konec dodal Lukeš.

STAROSTA Karel Starý (vlevo) a místostarosta Stanislav Novák úřadují v nově vybudované kanceláři.
Ve Zhoři úřaduje obec v novém, ze starého úřadu budou byty