Letos máme asi stovku autorů. To řekl Deníku ve středu dopoledne Bohumír Kráčmar, který má organizaci 36. mezinárodního potápěčského a filmového festivalu pod palcem.

Program začne v pátek ráno otevřením výstavy fotografií pro školáky. Ve společenském areálu Mže pak budou kromě výstavy k vidění filmové projekce a přednášky. „K nejzajímavějším bodům programu bude patřit přednáška Oldy Lukše Zlato z Edinburghu. Druhé, co bych doporučil, to budou filmy Gutknechta a Habrmana, které budou mít na festivalu svoji premiéru," uvedl Kráčmar. „Silný a emotivní film je Pláč velryb Jarka Blaška o postoji a činnosti japonského velrybářského průmyslu. Ten asi vyvolá hodně emocí, je to docela drsné," dodal.

Zmíněná přednáška Zlato z Edinburghu je doplněna projekcí autentických záběrů z potápěčské akce z roku 1981, kdy potápěči vyzvedávali čtyři a půl tuny zlatých cihel z křižníku Edinburgh, potopeného německým torpédoborcem v roce 1942.
Vyhodnocení filmového a fotografického festivalu bude na závěrečném Potápěčském plese, který se koná v sobotu večer. „Vyhodnocení provedeme v rámci plesových přestávek. Nebude to tak, že budeme hodinu nebo více vyhodnocovat vítěze, ale bude to v rámci plesového programu," upřesnil Kráčmar.

Cen bude opět uděleno několik, hlavní cena, grand prix, je za nejlepší film. Trojnásobným držitelem této ceny je například Florian Gutknecht, který přihlásil také letos svůj soutěžní film. Ten bude mít, společně s filmem Hugo Habrmana, na festivalu světovou premiéru. Předsedou odborné poroty je známý český filmař Steve Lichtag, v porotě pak zasednou další odborníci z filmařské branže.

Na fotografické výstavě bude k vidění 150 vybraných snímků od fotografů z 15 zemí. V pátek dopoledne mohou žáci škol, kteří výstavu navštíví, snímky ohodnotit a fotografie s nejvyšším počtem získaných hlasů obdrží festivalovou cenu dětského diváka.

Pozvánka na autorskou výstavu - Kosatka Willy"S focením jsem začal v roce 2005, asi rok poté, co jsem se naučil potápět. Neměl jsem o něm ani potuchy, ale prostě jsem to chtěl zkusit…"
Více najdete ZDE>>>

O čem pojednávají vybrané festivalové filmy

Giganti oceánu (autor Zsolt Sasdi): Zajímá vás, kde žijí podmořští obři jako jsou velcí rejnoci – manty, žraloci, podmořské krávy, velryby? Zajímá vás, který z podmořských živočichů je největší, čím se obři živí a kolik toho spořádají? Víte jak se dorozumívají? Chcete vědět, co těmto živočichům komplikuje život a proč je jich stále méně? Musíme je zabíjet? Film nabízí odpovědi na některé z těchto otázek.

Krása a žralok (Florian Guthknecht): Pravdivý příběh velmi známé německé herečky, která se kvůli filmu učila potápět. Ve filmu je dokonce zaznamenán její první ponor.

Petra v říši Poseidóna (Pavol Kráľ): Potápění a fotografování pod vodou očima umělecké a podvodní fotografky Petry Áčové, dcery známého slovenského fotografa Petra Áče.

Seznamte se s Evertem (Karin Brussaard): Kdo ještě neviděl psa při potápění, má jedinečnou možnost pobavit se při sledování Everta a jeho podvodních kousků.

Žraloci v mém hledáčku (Zsolt Sasdi): Věřte nebo ne, při sledování tohoto filmu je na celém světě zavražděno 11 tisíc žraloků. Téměř 300 tisíc žraloků denně. Odhadem 100 milionů žraloků každý rok. Film maďarského filmaře Zsolta Sasdiho vzdává hold těmto zvířatům.

Pomalé emoce – pohyby (Leonardo Sergiani): Pohyb tvoří emoce, emoce tvoří pohyb. Abychom pochopili vztah mezi emocemi a pohybem zastavme čas a detailně prostudujme emoce, které hýbou duší podvodního personálu… Neuvěřitelné záběry podmořských živočichů. Bojové tance, lákání potravy, úkryty.

Potápěčský plesKdy: sobota 29. března
od 20 hodin
Kde: společenský sál Mže
Hraje: Kamilos Show Band
Bohatý raut
Slosovatelné vstupenky
(hlavní cena je týdenní zájezd pro dvě osoby)
Předprodej: Infocentrum Tachov

Kamufláž (Johan De Smedt): Snímek zachycuje ryby, sépie, mořské koníky, chobotnice a jiné zajímavé tvory podmořského života, jak se ve svém přirozeném prostředí dokáží ukrýt.

Pláč velryb (Jaroslav Blaško): Bezbřehým konzumem věcí, které jsou nám vlastně na nic, připravujeme naše potomky o planetu Zemi. Mořská hladina dokonale skrývá lidské barbarství. Oceán ztrácí schopnost obnovy. Symbolem plenění se staly velryby. I tato slova zazní ve strhujícím snímku Jaroslava Blaška, který natočil snímek, který vzdává hold velrybám a kriticky se zamýšlí nad nekontrolovaným lovem ryb v souvislosti se znečišťováním světových moří.

Dvě světové premiéry:
Tajemství jarních tůní (Hugo Habrman): Pojďte se podívat do tůní a louží, o kterých si myslíme, že jsou bez života. Hugo Habrman, jeden z nejlepších českých podvodních filmařů, nás zve do světa drobných živočichů. Uvidíte ty nejmenší podvodní predátory v jejich přirozeném prostředí.

Expedice Středozemím – poslední svého druhu (Florian Guthknecht): Film nás zavede do Středomoří, kde nás seznámí s ohroženými druhy dosud žijících obrů, ukáže např. jak a kde přichází na svět malí tuleni.

Program PAF Tachov 2014

Pátek 28. března
8 – 12 Promítání pro školy
18.30 Milan Benc – Vernisáž autorské výstavy fotografií (Muzeum Českého lesa v Tachově)
Projekce v kině:
19.15 Enrico Pati – Simplement Méditeraneé
19.20 Enrico Pati – Simplement l´Esa
19.26 Massimo Giorgetta – Live Together
19.31 Massimo Giorgetta – The Treasure of Lembeh
19.37 Milan Czapay – Maskovat sa a chovat sa
19.44 Quido Borgenon – Giants of the sea
19.52 Luc Rooman –    Vivre entre flux et reflux
20.00 Anna Kochergina – Pochod potápěče
20.03 Zsolt Sásdi – Giganti oceánu
20.31 Oldřich Lukš – Zlato z Edinburghu – přednáška
22.02 Florian Guthknecht – Krása a žralok
22.49 Jörg Böttcher – Falešný žabí král

Sobota 29. března
Projekce v kině:
9.00 Václav Kechner – Ostrov plný barev
9.24 Pavol Kráľ – Petra v říši Poseidóna
9.45 Jörg Böttcher – Elementy
10.00 Miloš Chlápek – Kuba dnešních dnů –     přednáška
10.31 Vyhodnocení a předání cen dětské výtvarné soutěže
10.48 Karin Brussaard – Seznamte se s Evertem
11.00 Jan Svatoš – Fotografické návraty – přednáška
11.41 Zsolt Sásdi – Žralok v mém hledáčku
12.35 Leonardo Sergiani – Pomalé emoce, pomalé pohyby
12.53 Manfred Bortoli – Výlet
13.10 Johan De Smedt – Kamufláž
13.21 Autorská portfolia
14.00 Tereza Petrusková – Když neslyší, nepřežijí –    přednáška
14.46 Jaroslav Blaško – Pláč velryb
15.14 Ivan Šnajdr – Egypt Dahab
15.25 Milan Czapay – Zima v pramenech
16.00 Jiří Zeiner – Vyprávění příběhu obrazem – přednáška

Světové premiéry:
16.46 Hugo Habrman – Tajemství Jarních tůní
17.17 Florian Guthknecht – Expedice Středozemím – poslední svého druhu

36. ročník mezinárodního festivalu potápěčské fotografie, filmu a dětské výtvarné tvorby. Tachov 28. -30. března  2014 Více ZDE>>>

Přednáška potápění na Kubě - Miloš Chlápek Sobota 29.3. 2014 10:00 Přednáška - Miloš Chlápek, Kuba dnešních dnů, aneb jak bude na Kubě za rok za dva. Více ZDE>>>