"Nevíme, jak lidi přilákat. Přitom je to už tradiční akce," povzdechla si jedna z pořadatelek. „Málo lidí chodí i na večerní vepřové hody." A to je co říct…

Nedalo se nic dělat, do terénu se muselo i v omezeném počtu patnácti masek (dříve jich přišlo i třicet). Masky tak před polednem naskákaly na traktorem tažený valník a vyrazily do nedalekého Bezemína.

Zdejší obyvatelstvo už bylo v očekávání. Jedna z hospodyň dokonce upekla buchty. A neopomněla je vysoce posypat cukrem. Když se maškary najedly a lahůdku zalily tuzemákem, vypravily se o dům dál. I tam se jedlo a pilo. Podobný scénář se opakoval i odpoledne v Cebivi.

Ve zdejším průvodu nechyběli Marfuška a další kolegyně děvušky, jamajské tanečnice, fotbalistka, král, čarodějnice nebo kobyla s medvědem. Jen ženich s nevěstou nedorazili. Škoda.

Večer se pak zábava dotáhla ve zdejší hospůdce, kde se zdolávaly zabijačkové speciality.

To v Tisové a okolí se taškařice rozjely až odpoledne. Nejprve masky obešly část obce zvanou Rafanda (na výpadovce k Nové Hospodě) a pak nastoupily do alegorického vozu, neméně podobnému z Cebivi. I když, malý rozdíl by v alegorických vozech byl – v Tisové měli nad vozem střechu a celou jeho štaci po okolních vsích doprovázela Veřejná bezpečnost. Ano, skutečná VB se vším všudy (dvě žlutobílá služební auta a příslušníci v zelených uniformách). A kdo že si letošní tisovský průvod nenechal ujít? Kupříkladu parta Teletubies, kostroun, princezny, voják, trpaslíci, cikánka, kuře, mulisák a další. Posílit řady přijely i maškary z Damnova.

Než se dal průvod asi třiceti masek do pohybu, vzala si slovo starostka Marie Čadková a připomněla cíl masopustu. „Cílem je, aby se lidé dobře bavili. Prakticky není pamětníka, z řad starších, který by si masopust nepamatoval."

Dříve se prý soutěžilo i to, kdo bude mít lepší masku, nebo kdo provede větší skopičinu a pobaví diváky. „Masky by měly satiricky poukazovat na nešvary okolo nás. Mohou tedy žertovat i na adresu obyvatel. Na druhou stranu je dobré všem hostitelům popřát zdraví."

Masopustní průvody se budou konat i o následujícím víkendu. Připomeňme například ty v Sulislavi, Damnově nebo Černošíně. Damnovští začínají v sobotu, hodinu po poledni u hasičárny, Sulislavští a Černošínští se sejdou ve stejný čas. Sulislavští u hospody, Černošínští u městského úřadu.