„Záměrem obce je postavit bezbariérový chodník při hlavní komunikaci, podél silnice třetí třídy, která má místní označení Nynkovská ulice," popsal místostarosta Svojšína Tomáš Petráň.

Obec proto žádá o dotaci z Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje pro letošní rok na vyhotovení projektu ke stavbě.

Součástí výstavby chodníku budou povrchové úpravy po dokončení kanalizace a výměně vodovodu v okolí svojšínského nádraží. Tyto stavby jsou už v daném úseku dokončeny.

„V rámci těchto staveb nebyla výstavba zpevněného povrchu pro pěší uvažována a zůstala projektově neřešena. Po uložení kanalizačních a vodovodních objektů došlo pouze k oddělení silnice a okolního prostranství betonovým obrubníkem," vysvětlil Petráň.

Vybudování dlážděného chodníku včetně terénních úprav svahů navazujících na pozemky před domy a položení palisád pro zamezení sesuvu zeminy je podle představitelů svojšínské radnice nanejvýš naléhavé. „Obec již zadala zpracování projektové dokumentace, na jejíž provedení nyní žádá o finanční podporu," doplnil místostarosta.

Délka navrženého chodníku bude 188 metrů, šířka jeden a půl metru. Konstrukce bude z betonové zámkové dlažby, v místě vjezdů k rodinným domům se počítá se zesílenou konstrukcí. „Palisády pro zpevnění svahu podél zástavby budou dodány a položeny v počtu 456 kusů, a to výškově rozdílné v závislosti na úrovni svahu. Výškově upraveny budou poklopy sedmi kanalizačních šachet a deseti krycích hrnečků. Vybudovaný chodník bude ukončen přechodem pro nevidomé," popsal dále Petráň.

Výstavbou chodníku bude zvýšena bezpečnost lidí pohybujících se podél frekventované silnice Svojšín – Ošelín – Nová Hospoda. Navíc budou pohodlněji přístupné objekty také pro osoby se sníženou pohyblivostí. Také železniční stanice se dočká bezbariérového přístupu. Předpokládané náklady na stavbu činí přibližně půl milionu korun.