Multidisciplinární tým pro oběti trestné činnosti vznikl pod záštitou Probační a mediační služby (PMS) v Tachově a zúčastnili se ho erudovaní pracovníci z řad zástupců orgánů činných v trestním řízení (soudce trestního úseku Okresního soudu v Tachově, zástupce Policie ČR), pracovníci PMS, regionální koordinátor projektu „Proč zrovna já?", klinický psycholog a zástupci neziskových institucí zaměřující se na práci s poškozenými jako jsou organizace Člověk v tísni a Kotec.

Jednalo se o setkání, které mělo převážně informativní a kasuistický charakter, kde si zástupci shora jmenovaných organizací vyměňovali své zkušenosti, příklady dobré praxe a hledali společné cesty, jak zdokonalit věnovanou pomoc obětem trestné činnosti na území Tachovska.

Vedoucí střediska Probační a mediační služby v Tachově Michaela Rybářová uvedla, že pracovníci Probační mediační služby pracují jak s pachateli, tak i s oběťmi trestných činů: „Oběti jsou jednou z cílových skupin, na kterou pracovníci Probační a mediační služby zaměřují svoji pozornost, s kladením stále většího důrazu na zapojení obětí do procesu trestního řízení. Práce s oběťmi trestných činů je tedy nedílnou součástí aktivit Probační a mediační služby a stěžejní prioritou ve většině řešených případů. V praxi to znamená, že pracovníci Probační a mediační služby nabízejí obětem pomoc za účelem vyjádření zájmů a potřeb v souvislosti s následky trestné činnosti."

Ze strany PMS získávají oběti trestné činnosti důležitý informační servis týkající se právního, psychologického či sociálního poradenství. Poskytované informace se vztahují na orientaci a průběh trestního řízení, poskytnutí psychosociální podpory a začlenění do procesu vlastního odškodnění, což znamená pomoci obětem v otázce řešení náhrady škody. „Pracovníci Probační a mediační služby se mnohdy setkávají také s tím, že oběti mohou být konfrontovány s pocity nespravedlnosti, křivdy, nedostatečného potrestání pachatele apod. I v těchto případech je důležité poskytnout oběti psychosociální podporu a začlenit jejich újmu do běžného života," informovala Michaela Rybářová.

Vytvoření multidisciplinárního týmu zaměřeného na oběti trestné činnosti si klade za cíl zkompletovat nabízené služby spolupracujících institucí a podílet se na funkčním systému poskytujících služeb pro obyvatele Tachovska.