S plánem na třetí variantu nyní přišli zástupci okresního města. „Na parkoviště pod Vysokou se napojí asfaltová cesta, která bude pokračovat dál a bude ústit u domova mládeže,“ sdělil starosta Tachova Jiří Struček. Jak dále dodal, mělo by se jednat o obnovu cesty, která se v prostoru pod sjezdovkou již nacházela. „Celý projekt je samozřejmě řešen v rámci životního prostředí tak, aby nedošlo k žádným případným problémům.

Co se samotné stezky týče, bude se jednat o asfaltovou a osvětlenou cestu. Vzhledem k chodníku bude sloužit jak chodcům, tak cyklistům, či jezdcům na bruslích. Dojde k takovému pěknému propojení Tachova a Světců, což znamená se samotnou osadou, jízdárnou, střední školou a nově také cukrárnou,“ dále dodal tachovský starosta.

Plánovaná stezka vyvolala na sociálních sítích vesměs kladné až nadšené ohlasy. Našli se ale i tací, kteří si původně mysleli, že vyasfaltována bude cesta přímo v Knížecí aleji. Jak uvedl na pravou míru Jiří Struček, rozhodně se jedná o mylnou informaci. „Alej zůstane alejí dál stejně jako doteď. Na tom se nic nemění. Tato cesta skutečně povede pod vrchem Vysoká.“

Od asfaltové cesty, jejíž realizace by mohla začít v roce 2019, si zástupci města slibují další zvýšení návštěvnosti Světců a to nejen jízdárny. „O plánované výstavbě této cesty samozřejmě víme a nejspíše bude potřebná. Zda přitáhne do naší kavárny více návštěvníků se dá říct jen těžko. Kdo chce přijít, přijde i teď. Spíše to pomůže cyklistům a bruslařům. Ale že by nová cesta vyloženě přilákala nové zákazníky opravdu nedokážeme říct. Dvě třetiny k nám navíc stejně jezdí autem,“ s úsměvem k tématu řekli provozovatelé nové Kavárny Světce.

Dobrovolníci uklidili okolí kostela i hřbitova a prohlédli si zaniklé obce.
Dobrovolníci uklidili okolí kostela i hřbitova a prohlédli si zaniklé obce