Pavlův Studenec, Obora – Po mnoha letech ožila zaniklá obec Pavlův Studenec. U příležitosti slavnostního odhalení restaurovaného Böttgerova sloupu se zde sešli zástupci obce Obora, původní obyvatelé obce a blízkého okolí, ale také návštěvníci a donátoři, kteří na obnovu kamenné památky přispěli „Můj tatínek pocházel z Rozvadova, maminka byla z Prahy, když jsme z tohoto území odešli, byl jsem mladý hoch. Každý den jsem vždy před polednem běhal z Bärnau na kopec, abych se mohl zadívat do krajiny, kterou jsem tak miloval a slyšel odbíjet v poledne zvony z tachovského kostela,“ řekl ještě před krátkou modlitbou a požehnáním památce katolický farář Siegfried Wölfl z Bärnau.

Mimořádné příležitosti k přátelskému setkání u památky využil také pravnuk Josefa Böttgera, který se na tomto významném místě netajil dojetím. „Velmi si cením všech, kteří se na obnově kamenné památky po mém pradědovi podíleli. Děkuji paní starostce Daně Lesak, manželům Růžičkovým a všem, kteří finančně přispěli na jeho obnovu. Z celého srdce si přeji, aby se sloup stal místem společného setkávání přátel na obou stranách hranic,“ řekl s pohnutím v hlase v Reinhard Stenzel z Berlína.

Z obnovyZdroj: OÚ Obora

A právě jako o místu společného setkávání, respektu, přátelství a budoucnosti, kterou už nikdy žádný politický systém nerozdělí, hovořili i další řečníci, kteří se u kamenné památky na jejím slavnostním odhalení sešli. Starostka obce Obora Dana Lesak přečetla také osobní poselství od knížete Karla Schwarzenbergra ve kterém o obnově památníku mimo jiné napsal, že je moc rád a cení si obnovy památek v pohraničí. Böttgerův sloup je prý symbolickým místem pro znovuobnovené dobré sousedské vztahy ale je i symbolicky nejvyšším místem na Zlaté cestě, která vede z Prahy do Norimberka.

Malé slavnosti se zúčastnil také restaurátor Jan Brabec, který se na obnově památníku přímo podílel. „Restaurátorská práce nespočívá v tom, zanechat na památníku svou stopu. Snažil jsem se o co nejvěrnější kopii toho původního. Na zadní straně sloupu jsem ale záměrně ponechal rýhy od střelby jako památku té doby,“ usmál se restaurátor Jan Brabec.

Závěrem slavnosti byli všichni hosté pozváni k malému pohoštění. V nabídce byl i čokoládový dort ve tvaru pomníku.