Role průvodce se už tradičně ujal kastelán tachovského zámku Pavel Voltr, který návštěvníky provedl lesními cestičkami i budovou jízdárny. Cestičky v okolí jízdárny sice byly osvícené svícemi a kastelán nesl v ruce lampu, v tmavém večeru se ale návštěvníkům baterky a svítilny více než hodily.

První zastávka vedla k nasvíceným ruinám kostela kláštera Paulánů. Rozpadlé a rozpukané zdi dokreslovaly ponurou podzimní atmosféru. Publikum dětí i dospělých cestou kolem zříceniny překvapovaly a někdy až lekaly postavy v dobových kostýmech, jejichž příběh vycházel z historických skutečností.

A to, že zima a ponurost šly vlastně stranou, dokládaly rozzářené dětské oči, které visely na nadpřirozených bytostech i na průvodci netradiční prohlídky. „Pro návštěvníky jsem připravili setkání s několika historickými postavami, které se zde v okolí Svaté vyskytovaly. Setkali se tak například se Šneklbábou, hejkalem, loupežníky ale také s mrtvou půrkrabínkou Emílií z Doníku, manželkou Jana Filipa Husmanna,“ řekl Deníku průvodce Pavel Voltr.

Druhá část putování zavedla návštěvníky do budovy jízdárny, Skupinka si prošla všechny patra významné kulturní památky, v každém z nich se pak opět setkala s postavami, které se kdysi v tachovské jízdárně skutečně pohybovali a vyslechla si historický příběh.

V Bezdružicích se uskutečnil křest knihy Bezdružicko na starých pohlednicích II.
V Bezdružicích pokřtili novou knihu