V samotném Tachově měli do posledních chvil před zahájením voleb problémy s naplněním počtu členů volebních komisí. „Problém je to vždy, ale letos to byl trochu extrém. Vždy máme určenou volební komisi a její náhradníky. Ovšem tentokrát vypadla i většina náhradníků. Vše se ale nakonec stihlo zařídit,“ vysvětlil starosta Tachova Jiří Struček s tím, že volební komise byly kompletní.

Už v pátečních večerních hodinách mohly komise v okresním městě konstatovat, že o prezidentské volby je zájem. "V tuto chvíli odvolilo možná čtyřicet procent voličů. A to nás čeká ještě zbytek dnešního večera a sobota. Přes padesátiprocentní účast se přehoupneme určitě," odhadovali členové volební komise v ZŠ Hornická.

V Černošíně za pátek odvolila celá třetina všech evidovaných voličů. Volit přišel i sedmdesátiletý Zdeněk Muchna. "Já chodím volit a beru to jako svou občanskou povinnost. Netvrdím, že tím něco pořádně změním, možná vůbec nic, ale zkusit to musím a už jsem zvědavý na výsledky," uvedl čiperný senior.

Komisi v Záchlumí čekalo jedno překvapení. "Hned v pátek tu byla krajská kontrola, tak ta nás překvapila, ale obhájily jsme to bez ztráty kytičky, jak se říká," usmívaly se členky komise a dodaly, že je i překvapil větší počet voličských průkazů oproti dřívějším ročníkům.

(jk, sih)