Ještě před příchodem vichřice Dudley kácel a poškozoval silný vítr významné stromy na Tachovsku. Například už před loňskými Vánoci přišla přírodní památka Na Kolmu o vzácný jasan. Mohutný strom padl k zemi. Lokalita zaniklé osady Kolm nedaleko Lesné v Českém lese je turisty často navštěvovaným místem. Před 12 lety zde byla otevřena naučná stezka Vodní svět, a právě poblíž stezky rostl zmiňovaný jasan. „Zcela jistě patřil mezi nejmohutnější jasany v republice,“ říká pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Správa CHKO Český les Tomáš Peckert. Jasan nepatřil mezi takzvané památné stromy. Nebyl totiž v dostatečné kondici. „Proto jsme o to ani neusilovali“.

Padlý jasan zůstane bez zásahu

Návštěvníci Vodního světa ale nadále budou moci mohutnost stromu obdivovat. „Dohodli jsme se s lesníky, že spadlý kmen ponecháme na místě bez dalších zásahů k následnému zetlení,“ dodává Peckert s tím, že kmen stromu tedy na místě zůstane jako monument.

Mže vtéká do Čech mezi tereziánskými kameny, podívejte se na malebná zákoutí
Mže vtéká do Čech mezi tereziánskými kameny, podívejte se na malebná zákoutí

Nejbližší podobně vzrostlý jasan roste necelé dva kilometry západně od Vodního světa v místech bývalé Schönwaldské huti. Jde o chráněný památný strom jasan ztepilý s obvodem kmene 640 cm a výškou přes třicet metrů.

Kolik let mohlo ale být jasanu v Kolmu? Dendrologové se většinou zdráhají určit přesné stáří tak mohutného stromu, ale může mít i dvě stovky let, možná i více. Zažil tedy jistě například zrození plzeňského piva, v době mládí jasanu vítězil i byl poražen Napoleon, Charles Darwin sepsal svou knihu O původu druhů, v níž poprvé uveřejnil evoluční teorii. Bedřich Smetana skládal Prodanou nevěstu i Mou vlast. Určitě by pověděl, kdyby mohl, příběhy pana hajného a paní hajné, co bydleli v hájovně na Kolmu a samozřejmě by pověděl o chovu pstruhů v Mulcerově, Honzově, Anenském i Tetřevím rybníku. Přežil běsy první i druhé světové války, ale nepřežil nápor větru.

Husy veliké a husy běločelé u Tisové na Tachovsku.
Nastal jarní tah ptáků, přiletělo obrovské hejno hus i jeřábi popelaví

Lípa ve Výškovicích přišla o silnou větev

Dalším poškozeným stromem je památný strom lípa velkolistá, která roste vedle kaple Panny Marie Dobré rady v zaniklých Výškovicích. Té vítr odlomil mohutnou větev, strom ale zůstal stát. Obvod kmene této lípy je kolem šesti metrů a koruna sahá až do výše přes třicet pět metrů. Zajímavostí je, že už v roce 1945 se lípě ulámaly postranní větve a zbylo z ní torzo ve tvaru kříže tvořeného kmenem, východní a západní větví. Lípa je chráněna od roku 1993. Jedna z pověstí říká, že Výškovická lípa tu stála už v roce 1273, kdy jsou Výškovice poprvé připomínány. Jde ale jistě o předchůdkyni současné lípy.