V obytné zóně, která vznikla na východním okraji obce, je 13 stavebních parcel. „Rodinné domy jsou v různých fázích rozestavěnosti, jeden je dokončený, na některých parcelách se teprve začne stavět,“ řekl Deníku starosta Benešovic Miroslav Janča.

Celá lokalita nyní dostane nové zpevněné komunikace a chodníky pro pěší. Vybudování cest pro obytnou zónu je rozčleněno do dvou etap. V první etapě se bude jednat o vozovku a chodníky mezi novými domky. Celkové náklady jsou 6,4 milionů korun.

Druhá etapa zahrnuje příjezdovou komunikaci ze vsi k zóně. Tato cesta je nyní nezpevněná a obec ji chce nechat zrekonstruovat a vyasfaltovat. Náklady na tuto fázi jsou podle starosty kolem čtyř milionů korun.

Noc literatury v Chodové Plané: četlo se v kostele i v pivovaru
Noc literatury v Chodové Plané: četlo se v kostele i v pivovaru, podívejte se

„První etapu budeme hradit z rozpočtu obce, s žádostí o dotaci jsme neuspěli. Na druhou etapu zkusíme na podzim požádat na Ministerstvu pro místní rozvoj o dotaci. Pokud bychom ani s touto žádostí neuspěli, budeme komunikaci platit také z vlastního rozpočtu,“ uvedl Janča s tím, že chodníky by hradila obec, vozovku by pak pomohla zaplatit dotace.

Další obytnou zónu v současné době obec neplánuje. „Ale jsou tu na různých místech stavební pozemky, takže v posledních letech už v obci několik nových domů vyrostlo. A nejen v samotných Benešovicích, ale i v našich místních částech bylo několik nových domků postaveno,“ doplnil starosta.