„V Lomu u Tachova odnesl vítr plechovou střechu z bytovky. Část střechy odlétla přibližně sto metrů daleko, poškodila dvě osobní auta a lehce i další budovy. Na místo byly povolány jednotky Hasičského záchranného sboru Tachov a místního sboru dobrovolných hasičů. Nebezpečný prostor vyznačili páskou Vstup zakázán a provizorně zabezpečili uvolněné plechy pomocí dřevěných trámů. Hasiči evakuovali z budovy šestadvacet osob všech věkových kategorií. Nikdo z nich nebyl zraněn, náhradní ubytování zajistil starosta obce," uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Do kusů střech se opřel vítr a odnesl je až před obchod. Poškodily několik aut, které si majitelé odvezli. Nejvíce to asi odnesla dodávka prodavače z obchodu. Jde o obecní bytovky, ve kterých se nachází devět bytů. Pro všechny obyvatele poškozeného domu starosta obce hned nechal připravit prostory v mateřské škole, kde se mohli v klidu, suchu a teplu vyspat.

„Na místě jsme už od jedné hodiny ranní. Obyvatelům domu jsme tento azyl nabídli, ale všichni nabídku odmítli s tím, že si přespání najdou u svých příbuzných. Bydlí zde i starší obyvatelka, která je po operaci a bylo to s ní trošku složitější, za asistence hasičů ji vyvedli ven a nyní je u syna v Tachově," informoval Deník starosta Aurel Ardeleanu.

Jak moc je střecha poškozena? To vedení obce mohlo řešit, až včera dopoledne, kdy přijela speciální plošina, která pracovníky vyvezla na bytovku z venku. Po žebříku a poklopem to možné nebylo, víko blokovaly padlé trámy.

„To byla taková rána, skřípání, do toho ten burácející vítr. Vzhledem k situaci ve světě a kolem nás jsme si normálně mysleli, že je válka," popsala Deníku svoje pocity v pondělí ráno jedna z evakuovaných obyvatelek poškozeného domu.

Lidé byli vyděšení, protože je ani ve snu nenapadlo, že by je mohlo potkat něco podobného.

„Štít ze střechy jsem měl přesně u nohou v ložnici. Ve vzdálenosti asi dva metry. Bylo to opravdu děsivé. Strašně jsme se všichni lekli," sdělil Deníku jeden z obyvatel.

V pondělí ráno už na místo přijela firma s plošinou a kontejnerem, místo se uklízelo. „Shora se musí navíc celá plocha zajistit a zakrýt, aby do vrchních bytů nezatékalo. Na místo také přijede statik, který nám řekne, co bude dál, jestli je budova obyvatelná," ukončil starosta.

V letošním roce je to už druhý případ, kdy silný vítr sebral na Tachovsku z bytovky střechu. První se stal 9. ledna ve Starém Sedlišti, tehdy muselo být evakuováno 38 obyvatel domu.