V Chodové Plané se v sobotu konala tradiční zabíjačka. „Vše se naporcuje na jatkách, vezmou se hlavy a další kusy a vše z čeho se dělá zabíjačka a přiveze se to sem,“ sdělila Hana Zápotočná, která spolu s řezníkem Lukášem Kohutkem předváděla přípravu zabíjačkových pochutin. „A teprve tady maso zpracujeme,“ poukázala.

Čtěte také: Pivo dostalo cejch žhavým železem z výhně

Nádvoří rodinného pivovaru tak provoněly vůně zabíjačky. „Připravovali jsme polévku, guláš, jitrnice, prostě vše ze zabíjačky,“ podotkla Zápotočná.

Vše vychází z tradice. „Už byla Popeleční středa a my bychom zde měli dnes tedy podávat jen pivo a mrkev,“ řekl s úsměvem Jiří Plevka z pivovaru. Ale tady je tradiční zabíjačka vždy po Popeleční středě. V našem regionu říkáme, že jeto zabíjačka pro všechny, kteří byli nemocní, unikl jim jinde masopust a tak, aby i oni dostali šanci,“ vysvětlil obchodní ředitel pivovaru.

Z nádvoří se pak průvod masek v čele s muzikou vydal k místní škole a pak pokračoval ulicemi Chodové Plané zpět do pivovaru, kde návštěvníci mohli využít možnost prohlídky s vysvětlením, jak se pivo vaří.