Revitalizace se ale musí odložit. „Náměstí a obě přilehlé ulice bereme jako prioritu. Stav komunikací hlavně v těchto dvou ulicích není dobrý a je to dnes spíše ostuda,“ řekl Deníku starosta Tachova Ladislav Macák.

Když se rekonstrukce začala před několika lety připravovat, ceny byly podle starosty výrazně nižší, než jsou teď. „Dotační programy tehdy vypsány nebyly, ale teď svitlo, že na tyto celkové revitalizace by mohly být dotace, tak doufáme, že bychom mohli nějaké prostředky získat.,“ dodal.

Důvodů, proč není možné rekonstrukci náměstí a zmíněných ulic zahájit, je několik. Město musí především sehnat zhruba sedmdesát milionů korun na dokončení rekonstrukce jízdárny ve Světcích. Stát přiznal městu téměř šedesátimilionovou dotaci na jízdárnu, nejprve ale musí město rekonstrukci dokončit a financovat ze svého, aby pak dostalo dotaci zpětně. „Také už letos chceme začít s opravou společenského areálu Mže,“ doplnil starosta. Také v tomto případě se jedná o náklady ve výši několika desítek milionů korun. V neposlední řadě hrají roli i vládní krizová opatření, kdy obce a města mají kvůli těmto opatřením nižší příjmy z rozpočtového určení daní.

Ilustrační foto
Tachov bude hledat firmu na opravu společenského areálu Mže

Revitalizace náměstí je projektově připravena. Stavební povolení by mělo být vydáno v letošním roce. „Minimálně jeden rok bude skluz, ale v každém případě se náměstí udělat musí. Hlavně ty ulice pod náměstím,“ uvedl Macák.

V rámci rekonstrukce se budou dělat nové povrchy komunikací, nové chodníky, veřejné osvětlení. Změní se také pravidla pro parkování a průjezdní komunikace povedou kolem celého náměstí.