„Požární nádrž byla v havarijním stavu. Proto jsme museli učinit takové kroky, aby byla v prvé řadě zabezpečena," řekl Deníku starosta Černošína Jan Grigar. Proto město sáhlo k investici do nutných oprav nádrže. „Schválili jsme, že uděláme úpravy na čapu, který bude sloužit jako molo a přístup do nádrže. Když už jsme byli u toho, řekli jsme si, že vodu vypustíme a necháme letité nánosy bahna vybagrovat," dodal starosta.

Koupaliště bylo čištěno naposledy před deseti lety a k těmto krokům přistoupili zastupitelé na popud místního obyvatelstva, které sepsalo petici na obnovu černošínského koupaliště. „Musím potvrdit, že místní mají o koupaliště veliký zájem. Je to samozřejmé, protože byli zvyklí se tam chodit několik let koupat a nyní to nelze. Proto jsme přistoupili k tomu, aby v místech, kde se koupou děti, byla navezena vrstva písku pro větší komfort ke koupání," uvedl dále Grigar.

Vodní plocha je rozdělena na dvě části. Velkou nádrž a malou nádrž. Ta malá sloužila jako brouzdaliště pro malé děti. Nyní je to spíše jímací nádrž na odpadky a veškeré bahno, které se v nádrži usazuje. „Právě betonový předěl mezi oběma nádržemi je veliký problém. Musí se vyspárovat betonové bloky, aby nemohla voda přetékat a nevznikaly tak nečistoty," uvedl starosta.

Vzdouvací objekt a molo, vyšlo celkem na 350 tisíc korun. Vyčištění koupaliště stálo jen částku, kterou vynaložila obec na nákup pití a svačin, protože tyto práce proběhly formou brigády, které se zúčastnili místní dobrovolníci. Veškerou techniku zapůjčila firma Ekodepon.

„V rámci finančních možností se nám podařilo udělat kus práce. Bohužel obec nemá kapacitu na to objekt hlídat. Proto je ve hvězdách, jak dlouho zůstane koupaliště čisté, protože místní omladina má ve zvyku do vody vhazovat všelijaké skleněné a plastové předměty. S tím ale nikdo nic neudělá," podotkl Grigar.

Oprava se uskutečnila i jako protipovodňové opatření, protože betonové desky byly za ta léta dosti podemlety.

Lukáš Hilpert